Заради климатичните промени Черно море става по-топло

20:33, 10 окт 19 / Свят 25 2369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ефектите от глобалните климатични промени започнаха да оказват влияние върху турската част на Черно море, съобщи в. „Сабах“.

За последните 40 години температурата на водата в Черно море през юни е средно 19 градуса по Целзий. Но тази година температурата на водата е достигнала до 26 градуса по Целзий, нарушавайки атмосферния баланс. Това изкривяване е увеличило валежите в региона, което доведе до загуба на домовете от хиляди хора.

Директорът по метеорология в Трабзон Абдула Джейлан заяви, че поради обилните валежи в региона почвата е погълнала цялата вода, която може, и по-нататъшните валежи могат да причинят свлачища.

Професор Осман Бекташ от Техническия университет Карадениз също се съгласи, че внезапната промяна в температурата причинява обилни валежи в Черноморския регион.

"Според научните изследвания, направени през последните няколко години, източното Черноморие става по-топло от западното в резултат на глобалните промени в климата. Това доведе до повече валежи и наводнения, носещи вреди на живота и имуществото", каза Бекташ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама