Красимир Вълчев за ударената ученичка: Това е проява за дисциплинарно уволнение

08:16, 11 окт 19 / Общество 25 1566 Topnovini
1

Това поведение е недопустимо. Има поне две непрофесионални прояви. Трябва да ѝ се потърси отговорност. В този случай ще настоявам за по-тежко наказание. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването "Тази сутрин" по bTV във връзка с инцидента, при който учителка удари с чин шестокласничка.

Ученичка е в "Пирогов", учителка я ударила с чин

„Ще се провери дали и директорката е допуснала да има непрофесионални прояви. Трябва да се чуе и другата страна. Това е проява за дисциплинарно уволнение“, добави той.

„В училище си взаимодействат много деца. В тази среда не може да се елиминира агресията. Но българското училище не е източникът на агресията. Учителите правят всичко възможно да я тушират“, подчерта министър Вълчев.

Проучване: Осем от десет ученици в София са били обект на агресия

Шестокласничката, която беше ударена от учителка с чин в село Яна, е извън опасност за живота, но остава под наблюдение в „Пирогов”.

Бащата на детето Христо Кондов обясни, че то е стресирано и уплашено. По думите му в опита си да се скара на съученичката, която стояла до дъщеря му, учителката повдигнала чина, след което го бутнала. Според Кондов педагогът не е искал да се обърне към дъщеря му, но въпреки това детето пострадало в областта на ребрата. Оплакванията за болките дошли след около 10 минути.

Бащата обясни, че учителката е излязла от стаята и не е обърнала внимание на шестокласничката. Освен това той подчерта, че живеят в близост до училището, но никой не е прибрал дъщеря му или пък е позвънил по телефона на родител. Последвало е транспортиране на момичето с линейка.

Кондов изтъкна, че това не е първи инцидент с въпросната учителка. По думите му жената е посягала и повишавала тон на други ученици.

Директорът на 116 ОУ „Паисий Хилендарски” Райна Стоилова заяви, че учителката е по-рязка в изказа си и прави повече забележки на децата. Въпреки това до сега не е получавано оплакване, но не отрича, че е използвана агресия срещу учениците.

Стоилова обясни, че са проведени разговори с учителката да бъде по-умерена, именно, защото по-резкия тон предизвиква обратна реакция на децата.

Версията, която е чула директорката е, че учителката не е разбрала за удара в областта на ребрата на шестокласничката. Момичето не се е оплакало веднага, след което си тръгнало и изпуснало часа по физическо.

Предстоят проверки на инспектората. Стоилова очаква да има наказания за учителката съгласно Кодекса на труда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани