В Букурещ започват консултации за съставяне на ново правителство

09:30, 11 окт 19 / Свят 25 1243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчерашният вот на недоверие, който доведе до падането на правителството на премиера Виорика Дънчила, и предстоящите консултации с парламентарните партии за съставянето на нов кабинет са централни теми в румънския печат днес.

В. "Адевърул" коментира, че "приемането на вота на недоверие е имало елементите на победа, която опозицията ще помни дълго: преговори до самото гласуване, предателства в последния момент и разочарование от загубата, изписано върху лицата на управляващите с нарастването на броя на гласовете".

Падна правителството на Виорика Дънчила в Румъния

В. "Журналул национал" пише, че президентът Клаус Йоханис е отстранил основния си противник на президентските избори с ръката на бившия лидер на Социалдемократическата партия (СДП) Виктор Понта и на бившия съюзник на СДП в управлението Калин Попеску Таричану. Вестникът посочва, че планът за сваляне на правителството на СДП е бил иницииран от Национално-либералната партия (НЛП) под натиска и с активното участие на президента Клаус Йоханис, информира БТА.

"Погребваме правителството с изтекла годност. Кой ще го наследи?", пита в коментарен материал в. "Гъндул", а в. "Адевърул" предупреждава, че "има големи рискове днешният успех да се превърне в пирова победа". "Ако в предстоящия период се случат големи грешки по отношение на съставянето на новото правителство или при първите мерки, взети от него, днешната победа може да се върне като бумеранг върху главите на лидерите на новото управление, но и върху президента Клаус Йоханис", коментира авторът.

Изданията посочват, че снощи председателката на СДП Виорика Дънчила е съобщила, че нейната партия няма да участва в днешните консултации с президента Клаус Йоханис. Консултациите ще започнат в 11.00 часа в президентския дворец Котрочени, като първата поканена формация е най-голямата опозиционна партия - Национално-либералната партия.

В. "Гъндул" пише, че НЛП ще предложи за нов премиер своя лидер Лудовик Орбан. Изданието напомня, че той е бил министър на транспорта, депутат от НЛП, заместник-кмет на Букурещ и два пъти заместник-председател на Камарата на депутатите.

Вестникът цитира също Дан Барна, лидер на другата голяма опозиционна партия - Съюз за спасение на Румъния (ССР), който казва, че неговата партия ще отиде на консултациите в Котрочени с искане за предсрочни избори. "Съществува възможност с намесата на президента да съставим сценарий, чрез който да стигнем до предсрочни избори", заяви Барна, като отбеляза, че това може да стане през февруари или март.

В. "Ромъния либера" съобщава, че започва "рязане на глави" в СДП, след като Виорика Дънчила заяви, че ще поиска в Изпълнителния комитет на партията вот за изключване на "предателите", които са гласували срещу правителството на вота на недоверие и са преговаряли с лидера на партия Про Румъния Виктор Понта. Дънчила твърди, че вотът е бил подкрепен от петима парламентаристи от редиците на социалдемократите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама