Поляците гласуват за парламент

08:00, 13 окт 19 / Свят 25 2010 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полските избиратели застават пред урните днес.

Управляващата партия Право и справедливост (ПиС) е почти сигурно, че ще спечели парламентарните избори. Националистите вероятно ще получат най-много места в парламента, сочат предварителните прогнози, следвани от центристката Гражданска коалиция, предава БГНЕС.

Разтревожени от това, което наричат пълзящ авторитаризъм, трите най-важни опозиционни партии в Полша вероятно ще сформират коалиционно правителство, ако успеят колективно да изпреварят управляващата партия.

Заедно с Гражданската коалиция - изградена около партията Гражданска платформа, основана от президента на Европейския съвет Доналд Туск, са левицата, трипартийна групировка, за която се предвижда да получи 12%, и дясната Полска коалиция, която се очаква да получи около 6 процента на вота.

Сложната система за преброяване на гласовете на Полша разпределя гласовете на партиите, които паднат под прага, на онези, които са я прескочили и влизат в парламента, и дава бонус на най-големите партии. Това е причината ПиС да спечели абсолютно мнозинство през 2015 г., когато няколко каращи се помежду си леви партии разделиха вота през същата година и не успяха да минат през прага.

Ако обаче ПиС спечели 45 или повече процента, системата за разпределение на гласовете означава, че вероятно ще получи мнозинство, независимо какви правят другите партии.

Друг усложняващ фактор е крайно дясната конфедерация, нова група от радикални партии, чийто най-видим лидер е професионалният досадник и бивш евродепутат Януш Корвин-Мике - най-известен в останалата част на Европа за поставянето под въпрос на интелигентността на жените и дали на тях трябва да бъде разрешено да гласуват.

Конфедерацията също жонглира около 5%-ия праг, усложнявайки изчисленията на всеки. Ако крайнодесните спечелят места, тогава нито ПиС, нито другите опозиционни партии вероятно ще имат достатъчно места, за да могат да управляват самостоятелно.

ПиС заяви, че няма да работи с крайната десница. Лидерът на партията Ярослав Качински заклейми Конфедерацията като "проруска формация" и изключи коалиция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама