Кристиян Шкварек: Ердоган блъфира със заплахата да пусне 3,6 млн. бежанци към Европа

18:30, 11 окт 19 25 2639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Няма такава заплаха – турският президент Реджеп Ердоган да пусне 3,6 млн. лв.бежанци към Европа, той блъфира'', това заяви в ефира на bTV Кристиян Шкварек от новосъздадения Евроатлантически център за сигурност.

По думите му турският президент планира етнически експеримент – да засели със сирийски бежанци Северна Сирия, в която преобладават кюрдите, и така да отслаби силите им в региона.

„Освен това можеш да пуснеш няколко хиляди, но как пускаш 3,6 млн. души, това да не е поток вода. Много от тях искат да се върнат в Сирия, други са се устроили в Турция, съмнявам се близо 4 млн. души да хукнат към Европа”, коментира още Шкварек.

Борисов за натиска по границата: Докато сме с Каракачанов, няма страшно

Според него е добро предложението за създаване на зони за сигурност в Африка, Либия и дори в Сирия, в която бежанците да изчакват за разрешение за убежище. Признава обаче, че трудно ще се постигне съгласие за това.

Шкварек е на мнение, че България добре пази границите си, защото има политическа воля за това – политиците са осъзнали, че това им носи електорална подкрепа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама