Как да се справим с есенните вируси

10:40, 12 окт 19 25 2358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не се подвеждайте по октомврийското лято навън - вирусите вече атакуват. През страната ни преминават някоколко вълни на респираторни вируси, които ни атакуват. За грип все още е рано да говорим, но симптомите са висока температура, кашлица.

"Има завишаване на броя на пациентите с респираторна симптоматика, но за епидемична обстановка не може да се говори. Заболяването започва внезапно, с рязко покачване на температурата - втрисане, болки по мускулите, отпадналост. Пациентите съобщават и за болки в гърлото, след което се появява и кашлицата", каза д-р Панкова пред Нова телевизия.

Срещу грип: Мийте ръцете си със сапун, вместо с дезинфектанти

По думите ѝ с оглед на промяна на сезона пациентите трябва да правят профилактика, за да се избегнат заболяванията. "Рязката промяна на времето и липсата на сън предразполага за спадане на имунитета. Акцентираме върху необходимостта от профилактика, която става с добра храна, течности и обогатяване на храната с витамини", каза още тя. Д-р Панкова допълни, че ваксината е задължителна за всички хора с хронични, сърдчени и белодробни заболявания.

Тя обясни, че вирусът може да бъде изкаран на крак. "При млади и здрави хора това е възможно при съответния режим на живот и на труд - между 3 и 5 дни. Хубаво е да си вземем почивни дни, ако е възможно. В началото на ноември очакваме грипната вълна", заяви д-р Панкова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама