Виорика Дънчила се кандидатира за президент на Румъния

15:33, 12 окт 19 / Свят 25 2634 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънският премиер Виорика Дънчила, чието правителство бе свалено тази седмица с вот на недоверие, представи кандидатурата си за предстоящите президентски избори, съобщи БТА.

Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) представи десет приоритета на програмата си, включително икономическо развитие, социално включване, прозрачност на президентската институция, развитие на инфраструктурата и други.

Вярвам, че е дошло времето една жена да получи шанса да внесе равновесие между институциите, необходимо за благосъстоянието на хората. Борбата, която водя сега, е за всеки румънец, който иска да живее в мир, който иска по-добър живот, стабилност и сигурност в страната си”, заяви Дънчила.

Падна правителството на Виорика Дънчила в Румъния

Тя отправи обвинения към настоящия президент Клаус Йоханис, наричайки го „най-токсичния президент, който Румъния некога е имала”.

По думите ѝ Йоханис „се е обърнал срещу румънците, блокирал е правителството, подигравал се е с Конституцията и решенията на Конституционния съд”.

В четвъртък правителството на СДП, оглавявано от Дънчила, беше свалено с вот на недоверие, внесен от шест опозиционни партии. Президентът Йоханис започна консултации с парламентарните партии за съставяне на ново правителство, като заяви, че вероятно то ще бъде сформирано от или около Национално-либералната партия (НЛП).

В Букурещ започват консултации за съставяне на ново правителство

В Румъния започна официално кампанията за президентските избори, чийто първи кръг ще се състои на 10 ноември, а вторият - на 24 ноември. Право на глас на тези избори имат близо 19 млн. души в страната и чужбина

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама