НДК светна в червено в подкрепа на донорството

19:08, 12 окт 19 25 2745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ съвместно с Националния дворец на културата (НДК) отбелязаха Европейския ден на донорството и трансплантацията, предаде репортер на БГНЕС.

Целта на отбелязването на този ден е да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Най-вече този ден е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

Към момента 1153 български граждани живеят с надеждата да получат нов орган, който да им позволи да водят нормален живот. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци.

Солидарно и в координация със Съвета на Европа, България чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и ръководството на Националния дворец на културата осветиха в червено фасадата на НДК.

Фасадата на НДК ще остане осветена в продължение на 12 часа – до 7 часа сутринта на 13 октомври.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама