Дамаск изпраща армията на границата с Турция в помощ на кюрдите

07:34, 14 окт 19 / Свят 25 2159 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийските кюрди са постигнали споразумение с правителството в дамаск за разполагане на армията по северната граница в опит да се спре офанзивата на Турция. Това може да доведе до нова ескалация на кризата и до директен военен сблъсък между Анкара и силите на Башар Асад. 

Междувременно американският министър на отбраната Марк Еспър обяви, че по нареждане на Доналд Тръмп от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда военни, което означава почти всички американски войници. А от Париж френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел отправиха общ призив към Турция да спре операцията срещу кюрдските сили в Сирия.

Макрон към Ердоган и Тръмп: Турското настъпление в Северна Сирия трябва да бъде спряно

„Турската офанзива в Сирия е основна наша загриженост. През последните часове и двамата имахме възможност да говорим с президента Тръмп и президента Ердоган и да изпратим ясен сигнал. Нашето общо желание е да се сложи край на тази офанзива”, коментира Макрон.

„Разговарях един час с президента Ердоган. Разбира се, трябва да отчитаме интересите на Турция, но също така трябва да сложим край на тази турска инвазия, по хуманитарни причини”, каза Меркел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама