Нови правила за шофьорските курсове: Изпитът да не е на колата, на която си се учил

08:53, 14 окт 19 / Общество 25 2150 Шрифт:
Topnovini

Кандидатите за шофьорска книжка ще взимат изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали. Това предвижда проект на Министерството на транспорта за промяна в реда за провеждане на шофьорските изпити.

В шофьорските курсове вече ще има по-малко часове по теория и повече кормуване.

Държавата ще купи автомобили, които ще оборудва с видеокамера и компютър за целите на изпита за шофьорска книжка.

Според бившия началник на КАТ Алекси Стратиев смяната на автомобила за изпита не е радикална мярка, която ще доведе до добра подготовка на водачите.

По думите му и в момента всеки, който се чувства неподготвен, може да му предложи допълнително часове. Той не отрече, че цената на шофьорските курсове е възможно да се увеличи.

„Новите водачи през първата една- две години не са толкова рискови, колкото през третата година. Те придобиват самочувствие, че могат всичко на пътя и се стига до трагични инциденти”, на мнение е Алекси Стратиев.

"В по-голямата си част ние сме проводници на корупцията при шофьорските изпити и това, което се случва по пътя. Не само не учим учениците, а и даваме пари на тези, които изпитват и тези убийци излизат на пътя”, коментира от своя страна Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

"До 30 март тази година трябваше да се създаде нова учебна документация за обучение на водачи на МПС. Тя беше изработена от работна група. До ден днешен намаляването на часовете по теория и увеличаването на тези по практика не се е случило. Докладът не може да стигне до министър и надали той го знае”, обясни той.

Иванов уточни, че се предлага още да се завишат часовете за кормуване по автомагистрала, извънградско и нощно шофиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама