БХК отправи 10 въпроса към Иван Гешев

11:26, 14 окт 19 / Политика 25 3020 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Българският хелзинкски комитет е отправил десет въпроса към единствения номиниран за следващ главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев.

Становището на организацията е подадено от адв. Адела Качаунова, директор на Правната програма на БХК. В него се дава отрицателна оценка както на качеството на процедурата по избор на нов главен прокурор до момента, така и на кандидата.

От неправителствената организация очакват въпросите да бъдат зададени на насроченото за следващия четвъртък изслушване на Гешев от пленума на Висшия съдебен съвет.

ВСС допусна Иван Гешев до изслушване за главен прокурор

Въпросите са свързани с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, сред които са "Колеви срещу България", свързано с констатацията, че липсва механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, както и "Великова срещу България", "Ленев срещу България" и "Димитър Митев срещу България".

От БХК питат още и за изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за разследването на престъпленията от омраза.

Оценката на БХК е основана и на ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища, а именно — редица органи на съдебната и на изпълнителната власт.

Апелативният спецсъд няма да разпитва Иван Гешев по делото срещу Иванчева

По отношение на кандидата становището е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека. Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защита правата на човека.

БХК е първата неправителствена организация, която огласява въпросите си към Иван Гешев. Срокът за това изтича на 16-и октомври, а ВСС е задължен да ги публикува на сайта си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама