Нобеловата награда за икономика получиха учени, борещи се срещу глобалната бедност

13:35, 14 окт 19 / Свят 25 1948 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американецът с индийско потекло Абиджит Банерджи, френско-американката Естер Дюфло и Майкъл Крамер от САЩ спечелиха Нобелова награда за икономика, съобщи Кралската академия на науките, предаде БГНЕС.

Триото беше отличено "за експерименталния им подход за облекчаване на глобалната бедност", заяви журито.

Наградата на „Риксбанк“ за икономически науки в памет на Алфред Нобел 2019 е присъдена за усилията за борба с бедността в световен мащаб.

„Лауреатите въведоха нов подход за постигане на надеждни резултати от най-добрите начини за борба с глобалната бедност“, се казва в изявление на шведската Кралска академия на науките.

Французойката Естер Дюфло от Масачузетския технологичен институт става втората жена, носител на тази престижна награда. Първа през 2009 г. беше американката Елинор Остром за нейния анализ на икономическото управление: тя показа, че общата собственост, включително ресурсите, може да бъде ефективно управлявана от групи хора.

Наградата е създадена от шведската държавна банка през 1968 г., тя не се причислява към основните пет награди, договорени от Нобел в завещанието му през 1895 година.

Тя се присъжда ежегодно от Кралската академия на науките, като паричното обезщетение, както и размерът на други премии, е 9 милиона шведски крони (около 900 000 долара).

Наградата се връчва заедно с основните награди в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел.

Нобелова награда се връчва от 1901 г. по волята на индустриалеца и динамитен магнат Алфред Нобел. Неговият стремеж да популяризира науките и напредъка на човечеството идва след изобретението му - динамит, използван като инструмент за война, вместо първоначално предназначената му цел за добив. Наградният фонд, около 900 000 долара безвъзмездна помощ, все още се финансира основно от богатството, оставил след себе си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама