Васил Велев: Ще има ефект от прекратяването на договорите с американските ТЕЦ-ове

16:45, 14 окт 19 25 1971 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна на държавата, сключени с американските ТЕЦ-ове „Контурглобал Марица Изток 3” и „AES Марица изток 1”, ще има реален ефект върху цената на електроенергията у нас", смята председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Със сигурност ще има реален ефект. Достатъчно е да видим финансовите отчети на тези централи, да видите едни много сериозни парични потоци, които неправомерно се изземват от домакинствата, икономиката и индустрията и по силата на тези договори, сключени в миналото се дават на 2 предприятия”, заяви Велев пред Нова телевизия.

„За двете централи годишно надплащаме 700 милиона лева. Това го плащат домакинствата, икономиката, индустрията. Това са едни пари, които неправомерно се вземат от хората и се дават на тези 2 предприятия. Само за „Контурглобал” са 301 милиона”, каза той.  

Председателят на АИКБ обясни, че те приветстват решението на правителството и се надяват на бърза развръзка.

„Вярваме, че сегашната ситуация влошава конкурентната позиция на българската индустрия. Тази висока цена на електроенергията възпрепятства инвестициите, а не развалянето на такива договори, които противоречат на правото на ЕС”, каза Велев.

„Българското правителство е наело много авторитетна международна консултантска компания. Тя потвърждава нашите разчети, че инвестицията е изплатена. Оттук нататък ако някой ще получава държавна помощ, тя трябва да бъде санкционирана, трябва да бъде одобрена по правилата на ЕС”, заяви Велев.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама