За първи път в Европа: Трансплантираха 4 органа на един човек наведнъж

21:00, 14 окт 19 / Свят 25 2266 Topnovini
1

Хирурзи от Торино извършиха за пръв път в Европа трансплантация на четири органа наведнъж върху един пациент. Става дума за двата бели дробове, за панкреас и за черен дроб, които са били присадени на 47-годишен мъж. Уникалната операция е извършена в престижната болница на т.нар. "Град на здравето" в „столицата“ на автомобилния концерн ФИАТ.

Четирима души получиха шанс за живот след трансплантация от донор във Варна

Пациентът е от южния италиански град Бари и от години страдал от генетичното заболяване циститна фиброза, за което са типични тежките инфекции на белите дробове, на черния дроб и на други вътрешни органи. Мъжът отдавна чакал в местната болница да му бъде трансплантиран бял дроб, но преди десетина дни състоянието му станало изключително тежко и той бил транспортиран с платен от държавата полет в най-престижната болница на Торино, предаде ''Канал 3''.

Там положението за малко да излезе извън контрола на докторите, тъй като отказал да функционира и черният дроб на пациента. След спешна консултация хирурзите решили, че човекът може да бъде спасен само ако му бъдат присадени едновременно бели дробове, черен дроб и панкреас. Зачакали донор, който за късмет на приемателя се появил не след дълго, недалеч от Торино – млад мъж, починал от мозъчна травма.

Последвала 15-часова операция, която била извършена на два етапа и от два екипа – първо проф. Мауро Риналди с хората му присадили белите дробове, а след това проф. Ренато Романьоли и асистентите му свършили това, което било техен „специалитет“ – трансплантацията на черния дроб и панкреаса.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани