Денят накратко - 15 октомври

19:00, 15 окт 19 25 2639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Съветът за сигурност към Министерски съвет се обяви срещу операцията на Турция в Сирия, България влезе в международните заглавия с проявите на расизъм по време на мача с Англия, а държавата обяви, че спира финансите на БФС до оставката на нейния ръководител Боби Михайлов и още:

***

България подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията на Турция в Сирия, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов при президента Румен Радев, провела се след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Само дипломацията е тази, която може да реши конфликта, опасността от хуманитарна криза е много голяма, заяви Борисов след обсъждане, продължило над два часа и половина.

Съветът за сигурност освен това отчете, че прилаганите мерки работят идеално и има нулева миграция. "Що се касае за проблемите, имаме разработени планове", добави премиерът.

От своя страна Румен Радев поиска страната ни да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че Анкара няма да спре офанзивата си. Той добави, че западните страни лицемерно изразяват притеснение, че операцията на Турция срещу кюрдските бойци рискува да доведе до масово бягство на джихадистите и обеща да не позволи на бойци на Ислямска държава да избягат от Северна Сирия. 

Европейският съюз осъди турските военни действия и призова държавите, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. САЩ вече налагат санкции на Турция. Президентът Ердоган обаче реагира остро и заплаши Брюксел, че ще „отвори портите“ и ще пусне над 3,5 млн. бежанци към Европа. По темата ТОПНОВИНИ потърси за коментар арабиста проф. Владимир Чуков и бившия генерален консул в Одрин Георги Димов.

***

Правителството поиска оставката на президента на Българския Футболен Съюз (БФС) Борислав Михайлов часове след мача България-Англия от квалификациите за Европейското първенство през 2020 година. На стадион „Васил Левски“ снощи националите допуснаха най-голямата домакинска загуба в историята - 0:6. Лошото представяне на терена беше засенчено от прояви на расизъм от трибуните.

Случилото се у нас получи широк отзвук не само във Великобритания, но и в цяла Европа. „Англичаните жертви на расистки обиди в България“ („Екип" - Франция); ): „Скандал помрачи английско гала-представление“ (Sport1 – Германия);  „Англия изпитва състрадание, отвращение, гордост и гняв след скандална вечер" ("VI" -Холандия) са само част от заглавията, с които европейските издания описаха случилото се на стадион „Васил Левски“.

Британският премиер Борис Джонсън също осъди остро расистките прояви по време на срещата.

Въпреки че първоначално Борислав Михайлов обяви, че няма да се оттегли от поста, в ранният следобед президентът на БФС подаде оставка. В петък той ще представи оставката си и пред Изпълкома на футболния съюз. 

По-късно през деня екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" влязоха в офисите на Българския футболен съюз, запечатаха ги и започнаха мащабен обиск. 

Повече по темата може да прочетете в Акцента на деня - Биха дузпата на Боби Михайлов?

***

МВР е конфискувало паспорта на Джок Полфрийман при изненадващ обиск днес следобед, беше съобщено в неговия профил в социалната мрежа Facebook. На извънреден бифинг пред общежитието за временно настаняване на чужденци в Бусманци директорът на Дирекция "Миграция" към МВР Николай Николов съобщи, че Полфрийман ще бъде освободен от дома още днес.

Полфрийман беше преместен там, след като съдът го освободи предсрочно. Той ще трябва всяка седмица да се явява в Районно управление в столицата. Тъй като австралиецът е осъден на 20 г. за убийство, но е пуснат предсрочно, има забрана да напуска България, процедурата по експулсирането му е спряна.

***

На седем лица, част от организираната престъпна група за рекет в Бургас, ще бъдат повдигнати обвинения. За шест от тях специализираната прокуратура ще внесе искане в СНС за мярка за неотклонение и задържане под стража.

Групата е в полезрението на полицията и прокуратурата от доста години, но доказателствата са от началото на тази година. Рекетирани са търговци и крупни бизнесмени, върху който е оказван натиск да пртехвърлят бизнеса си.

***

По искане на КПКОНПИ е извършен запор върху имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица, съобщиха от антикорупционния орган. Стойността на имуществото е над 310 милиона лева.

***

Скандал избухна с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. От документ, попаднал при преподаватели в СУ, става ясно, че Алма Матер, представлявана от проф. Анастас Герджиков, е подписала договор с неговата майка – проф. Мария Герджикова.

За по-малко от два месеца проф. Герджикова е получила 9000 лева. От университета обясниха, че са сключили договор с нея заради професионалните й качества и опит. От там добавиха, че за да не остане и съмнение за нещо нередно, проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение.

***

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбелязва своя 74-и рожден ден. По този повод в Троянския манастир се отслужи благодарствен молебен за здравето и дълголетието на Негово Светейшество. Именно в Троянския манастир Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама