Шантажира ли ни Ердоган с бежанците?

16:00, 15 окт 19 25 3733 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Преди около седмица Турция започна операция „Извор на мира" в Северна Сирия, като обяви, че тя е насочена срещу „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия. Европейският съюз осъди турските военни действия и призова държавите, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. САЩ вече налагат санкции на Турция. Президентът Ердоган обаче реагира остро и заплаши Брюксел, че ще „отвори портите“ и ще пусне над 3,5 млн. бежанци към Европа.

По темата ТОПНОВИНИ потърси за коментар арабиста проф. Владимир Чуков и бившия генерален консул в Одрин Георги Димов.

Борисов: Военната операция на Турция в Сирия трябва да спре

Шантажира ли турският президент ЕС за пари

Не за първи път Ердоган говори за бежанци и за пускането им в Европа, като предишния път това струваше 6 млрд. евро на ЕС.

Според проф. Владимир Чуков тази сума очевидно се е усладила на Ердоган и той продължава да иска пари. „За мен изключително шантажиращ беше неговият план за настаняване на около 2 млн. сирийски бежанци в Сирия – смята да строи нови селища, да настанява в стари селища тези хора… И сумата, която беше предвидил за този план, беше 29 млрд. долара, като тази огромна сума е щяло да бъде искана от ЕС и богатите страни от Персийския залив. Подобен тип заплахи не могат да доведат до нищо добро. Напротив, реакцията се оказа точно обратна – консенсусна позиция на ЕС спрямо това, което той върши в момента в Северна Сирия, която всъщност е много сериозна причина за надигането на новата бежанска вълна и дестабилизация на региона“, коментира арабистът.

Георги Димов посочи, че заканите на Ердоган не са блъф и това е потвърдил външният му министър Мевлют Чевушоглу. „Това е опит за извиване на ръцете, за рекет, за изнудване – бяхме свидетели вече на десетки такива опити. Включително и за получаване на все повече и повече пари за бежанците, които да бъдат давани кеш и безотчетно. И ако е възможно, тези суми да стават все повече и повече – досега ЕС е одобрил два транша по 3 млрд. евро. Тези бежанци са разпространени в лагери покрай турско-сирийската граница и това е нормално. Понеже идеята е, когато приключи войната и се нормализира обстановката, по най-бързия начин те да се върнат в Сирия. И броят на тези бежанци е около 250 хил.“, обясни Димов.

Радев: Правителството да постави въпроса за план в случай на миграционен натиск

Ще омилостиви ли ЕС Ердоган или ще го санкционира

Европейските лидери се събират за Среща на върха на 17 и 18 октомври, за да обсъдят ситуацията и евентуалните санкции срещу Турция заради офанзивата в Сирия.

Според проф. Владимир Чуков ЕС трябва да устоява принципни позиции – че с подобен тип военни операции само може да се влоши проблемът и да се докарат смърт, разруха, дестабилизация и бежанска вълна. „Много ясно трябва да бъде казано на турския президент, че с военни средства този проблем няма да се реши. Всякакви силови подходи, всякакви безпринципни позиции и инструменти, които той ползва на моменти – включително и изнудването, няма как да успокоят обстановката. А напротив – това ще бъде контра продуктивно. И решението на ЕС беше еднозначно. Това повлия и върху позицията на американското правителство и Тръмп. Можем да кажем, че днес една ли е най-добрият ден за турската външна политика“, заяви той.

Георги Димов посочи, че разединението в ЕС е станало заради позицията на Брюксел да не налага оръжейно ембарго, а всяка страна сама да решава за себе си. „Нидерландия първи спряха износа на оръжие за Турция, след това беше Финландия, след това се присъединиха и други държави – Германия заяви подобна позиция, Франция също. Докато някои държави се въздържат, включително и България, както се разбира от изявленията на нашия министър-председател. Друг е въпросът дали ние изнасяме оръжия“, заяви той. Според Димов във Вашингтон са доста сдържани до момента. „Снощи стана известно, че Доналд Тръмп е подписал указ за налагане на санкции на трима турски министри и на две турски министерства – министъра на вътрешните работи, министъра на националната отбрана, министъра на енергетиката и на последните две министерства. Първоначално имаше заявки и идеи, че в този списък е възможно да бъде включен лично и турският президент Реджеп Ердоган. Тази колебливост и сдържаност трябва да се подчертае. Но не бих изключил, че при по-нататъшно развитие на обстановката може и до там да се стигне“, коментира бившият ни консул в Анкара.

595 терористи са неутрализирани в операция „Мирна пролет”

България на пътя на мигрантите

Като страна членка на ЕС и като страна-съседка на Турция България не може да остане с неутрална позиция по проблема.

Проф. Владимир Чуков е категоричен, че страната ни няма как да одобри операцията в Сирия и ще трябва да бъде част от солидарната европейска позиция. „Няма как европейска държава да поощри нахлуването в чужда територия и окупацията на чужда съседна държава. Трябва много конструктивно България да участва в дискусията по време на срещата на върха, споделяйки нашия опит от споразумението, което имаме с Турция, и от добре работещия механизъм за връщането на онези бежанци, които са искали да намерят място на нашата територия. При всички случаи си има принципи, които ние трябва да отстояваме – „не“ на чуждата интервенция“, заяви той.

Според Георги Димов е правилна позицията на премиера Бойко Борисов, че България е против турската операция в Сирия. „Ние не можем да имаме друго мнение. Целта на Турция е да окупира колкото се може повече територия, за да има след това по-силни позиции на масата за преговори. Рано или късно ще се водят някакви преговори. Идеята е в този т.нар. буферен район да бъдат прогонени кюрдите и на тяхно място да дойдат онези, които са в основата на обучената и въоръжена от Турция сирийска армия. А във връзка със санкциите има разединение в Европа и позицията на президента Тръмп е непоследователна. Което отново вдъхновява Анкара и лично Ердоган да бъдат по-нагли“, коментира той.

Експерти: Ердоган не блъфира, а рекетира

Възможен ли е нов бежански натиск

Премиерът Бойко Борисов неведнъж подчерта, че отношенията ни с Турция са добросъседски и няма основания за притеснение. Нов бежански натиск обаче сякаш не изглежда невъзможен.

Според проф. Владимир Чуков в момента е възможно да се случи всичко, тъй като не е много ясно докъде ще стигне турската интервенция в Сирия. „Мисля, че дори на терен нещата не се развиват по най-добрия начин за турската армия и техните съюзници от протурските сирийски министри. Кюрдите се оказаха костелив орех. Очертава се дълга битка, което във всички случаи е сериозна причина за набиране на скорост и бум на бежанската вълна в посока не само на съседните на Сирия страни, но най-вече към „обетованата земя“ Европа – в това число и България“, коментира арабистът.

Георги Димов също е на мнение, че покрай военните действия в Сирия е напълно възможно да има и нова мигрантска вълна. „Трябва да се подчертае важността на геополитическата оценка на случващото се. И прав е френският президент Макрон, че това, което прави турската армия в Северна Сирия, всъщност е възраждане на ДАЕШ. И това в една или друга степен зачерква усилията на международната общност да се справи с джихадистите. Най-лошото в случая е, че в Сирия се води една истинска война, няма какво да се заблуждаваме. Истинска война и то без правила. И точно това е целта на Анкара – да се справи с кюрдите без никой да ѝ пречи и да я контролира“, коментира Димов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама