Ангел Джамбазки: Конкурентите ми предлагат невъобразими неща

09:00, 16 окт 19 25 2103 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

Ангел Джамбазки е кандидатът на ВМРО в ожесточената надпревара за кмет на столицата. Евродепутатът неведнъж е заявявал в настоящата кампания, че би се отказал от поста си в Брюксел, ако бъде избран от софиянци.

Припомняме, че на 21 септември стана ясно, че Джамбазки влиза в битката за кметския пост в София. Преди това от ВМРО обявиха, че ще се явят самостоятелно на местните избори.

Джамбазки е известен с острата си критика към гей парада, ромските гета, а напоследък и към съдебната система по повод нашумялото освобождаване на обвинения в убийство Полфрийман. Като основни приоритети назовава реда и сигурността, чистотата на въздуха, достъпът до Витоша, грижата за младите семейства и транспортната схема. Екипът на ТОПНОВИНИ потърси г-н Джамбазки с въпроси за решения на най-големите проблеми в общината.

Г-н Джамбазки, основните конкуренти за кметския стол предложиха своите визии за ново градоустройство, Вие как виждате промяната в столицата през следващите четири години?

На първо място трябва да се обърне внимание на крайните квартали. През последните десетилетия всички големи инфраструктурни ремонти бяха насочени към центъра на града и по този начин бяха ощетени хора, които живеят в квартали като “Люлин”, “Младост”, “Дружба”, “Обеля”, които са с големината на областни градове. Общественото внимание непрекъснато се фокусираше около метрото, което не е лошо, но метрото не е единственият транспорт в София. Повече от половинта софиянци използват автобуси. Автобусният парк трябва да бъде подменян и ние от ВМРО имаме и биография зад гърба си, правена от нашата група общински съветници в лицето на Карлос Контрера, Виолета Тодорова и Димитър Антов, които се пребориха за закупуването на два газови автобуса, които обслужват линиите по старопланинската яка. Тази тенденция трябва да продължи. Да се поднови автобусният парк с електробуси. Трябва да бъде създаден електробусен транспорт до училищата и детските градини, за да се разтоварват пътните артерии сутрин и вечер и родителите да бъдат облекчени през тези два часови интервала. Всяка сутрин на бул. “Цариградско шосе” при Орлов мост се вижда огромен трафик и в двете посоки. Представете си двеста човека в един автобус и двеста автомобила един зад друг! Това е решението, което ВМРО предлага - електробусен превоз за училища и детски градини, изграждане на пътни трасета, по които да се движи само той и глоби за водачите, които използват неправомерно тези трасета. Така градският транспорт ще бъде чист, бърз и удобен. Няма друго работещо решение. 

Чувам част от конкурентите ми да предлагат невъобразими неща. Тези хора или не познават стойността на парите, или просто лъжат софиянци. Бюджетът на града не е, както те твърдят, поради тежка неграмотност, милиард и седемстотин милиона, а е един милиард. Тези седемстотин милиона са държавно делегиран бюджет, който само минава през общината и отива в заплати на учители, на лекари и на всички, чиито възнаграждения са държавна отговорност. Когато се говори за тези неща, трябва да се говори с цифри и с примери. 

Друг проблем в градоустройството, който смятаме да разрешим, е този с водопровода и канализацията по цялата северна старопланинска яка. Всички 31 населени места в районите “Кремиковци”, “Връбница”, “Нови Искър” и “Панчарево” са без канализация. Ситуацията се повтаря и в район “Витоша”. Ако това не се поправи през следващия мандат, ще се приключи възможността за европейско финансиране, а стойността е толкова голяма, че ще бъде изключително трудно това да се направи. 

Когато говорим за инфраструктура, друга много важна тема е тази за “Топлофикация София”ЕАД. Тя трябва да бъде преструктурирана, тъй като в момента се намира в състояние на икономически фалит. Да не забравяме, че това е единственият шанс за екологично отопление на града. Немислимо е два милиона души, разпределени по трима в домакинство, да започнат да се отопляват на твърдо гориво. Трябва да се върви към газификация, към оздравяване на Топлофикация, изразено в преструктуриране - разделяне на производството на електроенергията от нейната дистрибуция и доставка. Може и трябва да се направи. 

Има изключително важни теми, когато се заговори за чистота на въздуха. Всички казват, че въздухът е мръсен, но никой не се наема да довърши изречението… защо е мръсен?! В циганските махали в кварталите “Овча Купел” и “Красна поляна” горят гуми, дрехи и текстил. Всички сме свидетели на това, но заради политическата коректност всеки си мълчи и не иска да го каже гласно.

Вчера видяхме поредното дъно, изиграно от националния отбор по футбол. За да излязат децата от заведенията и интернет клубовете и да си вдигнат главите от телефоните, трябва да има масов спорт. Той трябва да бъде на общински площадки и плувни терени. Такива има изоставени и занемарени от години. Има много терени, които могат да бъдат възобновени на принципа на публично-частното партньорство с фирми, които да ги наемат, да създават условия за спорта и здравето. По същия начин важи и ситуацията с Витоша, която е затворена от години. Има нужда да бъдат подменени съоръженията, да бъдат възобновени лифтовете, за да бъде отворен достъпът до нея. Още в качеството си на общински съветник предлагах метрото да бъде свързано с една от станциите на лифтовете. Нищо не пречи да има обща последна станция с метрополитена. Така една баба с внучета, качвайки се на метрото от “Надежда” след 40 минути ще е на Витоша. Няма нищо по ценно и по-полезно за хората и за живота им от това. А ние сме позволили заради чужди интереси да бъде затворена планина каквато няма никъде в Европа - това е безотговорно безумие. Витоша непременно трябва да се развива, за да могат хората да спортуват, да се учат да карат ски, да се разходжат за здраве. 

Това са теми, които всеки един бъдещ кмет е задължен да реализира и аз се надявам да получа подкрепата на софиянци и да изпълня програмата.

- Мнозинството в СОС е от ключово значение за управлението на един град. При варианта то да не е на страната на новоизбрания кмет, какви са възможните сюжети?

Ако кметът няма мнозинство в Общниския съвет, то той е в голяма беда. Само синхрона между съвета и кмета, реално означава управление на града. Ако кметът няма мнозинство, той няма да има бюджет. Без бюджет един кмет може да управлява само секретарката си и някой, който е решил да го слуша. Не може да извърши нито едно управленско действие, не може да предложи управленска програма, не може да напише такава, защото всички политики на града минават през бюджета. Наличието на мнозинство в съвета е от ключово значение. Когато видим резултати от първия тур, съобразно с големината на избраните групи, ние ще предложим управление чрез политическо споразумение, е което много ясно да бъдат разписани неща, които ние искаме да постигнем и от които не можем да отстъпим. Всичко трябва да бъде разписано, защото ние от ВМРО искаме свършена работа. Ние няма да се пазарим за управителни съвети. Ние ще поставим политически условия и ще търсим политическо решение. Политическото решение минава през програма за управление. 

- Кои според Вас са най-големите проблеми относно сигурността на столицата?  Как ще противоборствате като кмет на заплахите над имуществото на столичани?

Тази сфера е много чувствителна и много важна за нас от ВМРО. Безспорно най-големите язви на града, които никой не е премахнал и няма да премахне и за които моите конкуренти кандидати за кмет не говорят, защото робуват на фалшиви либерални безумства и подкрепят конвенции (като Истанбулската), гей паради и подобни прояви, за циганските гета. Те са източник на болести и зарази, на престъпност. Тези язви трябва да бъдат изринати, от тях излизат каруци, които застрашават здравето и живота на водачите, правят задръствания, малтретират, насилват и бият животни по недопустим начин. Никой от тези кресливи природо и човекозащитници не е обърнал внимание на този проблем. Те гласно защитават правата на убийци като Полфрийман, но когато някой бие и оскатява куче си завъртат главата, само защото той е циганин. Циганските махали са и безспорно най-големият извор на бездомни кучета в София. Там ги развъждат,  тормозят и “насъскват” за кучешки боеве. Природозащитниците си държат на Хелзинкския комитет, грантовете и Полфрийман и се правят, че не виждат това, което става в махалите. Циганските гета трябва да се махнат. Начинът е ясен - валяк, багер и озеленяване. Предполагам, че ще попитата къде ще отидат тези хора и веднага отговарям. Тези хора са свободни да си намерят работа. Не е срамно да се работи и не боли. Повечето от тях имат по две ръце и два крака. Виждал съм ги с очите си и знам, че са годни за работа.

По отношение на реда - общинска полиция в София има след мой доклад от 2007 г. Аз бях председател на комисията по обществен ред и сигурност и написах този доклад, за който спорих и с МВР, и със СДВР. Тази общинска полиция трябва да бъде надградена и увеличена. В момента има малко повече от сто човека личен състав, тези хора трябва да бъдат увеличени поне двойно. Те трябва да бъдат привлечени не само с повишение на заплатите им, а и със социални придобивки като общинско жилище например. Който дойде в София и иска да стане общински полицай, учител, лекар, трябва да получава тази възможност за жилище, което да ползва. Тъй като заплащането на полицаите минава през държавата, общината не може да плаща заплатите им, но може да ги привлече по един такъв начин. За да се осъществи това, Общината трябва да направи преглед на общинската собственост, да изхвърли незаконно обитаващите и незаплащащи сметки цигани, да възстанови тази инфрастуктура и да започне да отдава тези места на млади учители и лекари - ето една добра социална политика, каквато в момента липсва по отношение на общинската собственост, както няма отчети и регистър на тази столична собственост. 

По отношение на сигурността в парковете схемата, зад която заставаме е: където има плочка, има лампа и камера. Парковете трябва да бъдат осветени, не може в тях да се вихрят същества от неизвестен пол, раса и с неизвестни намерения. Трябва да има видеонаблюдение и лицево разпознаване и извършителите на битови престъпления ще бъдат разкривани по подобен начин. С камери ще се следи и реда с паркирането. Когато има нарушител, той ще бъде заснет и ще получи глоба. Тук възниква и големият проблем със събирането на глоби. Досегашната администрация не събира глоби, защото не иска да настрои нарушителите срещу себе си. София не е само центъра, въпросните мерки за наблюдение и контрол ще бъдат разпространени и в кварталите “Люлин’’, “Овча купел”, “Надежда”, “Обеля”, в Бусманци, Буково, Яна, Негован. Моите конкуренти дори не знаят имената на някои населени места в столицата, дори не са били там и не подозират, че те са част от София.

- Споменахте Джок Полфрийман. Съвсем скоро организирахте протест срещу предсрочното му освобождаване. На какво смятате се дължи подкрепата към чужденец от български общности? 

Поркепата се дължи на извратените им болни мозъци и на чужди грантове. Тези хора се издържат като получват грантове отвън, за да говорят и пишат против България. Това е тяхната работа. Те са радостни и горди от това, че този човек е убил българин. За тях той е политически герой и го възхваляват постоянно. Това е съчетание на болни мозъци, объркана сексуалност и грантово финансиране. Това са трите причини да се защитава един доказан убиец. 

- Смятате ли, че можете да допринесете към промяна на съдебната система чрез обществен натиск под формата на протести?

Такава промяна трябва да се осъществи. Както знаете, ние никога не коментираме личността на съдиите, но когато един съдия яде и пие за сметка на Хелзинския комитет, а същият този комитет плаща на адвоката на убиеца, след това обявява и убиеца и съдията за “Човек на годината”, после пък пише мотивите и съдията освобождава убиеца. Ние се чудим колко глупави може да са тези, които я виждат връзката. Това е пряк и доказуем конфликт на интереси. Безобразие! Откъде накъде Хелзинкският комитет е истанция на съдебната власт?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама