Американска делегация пристига в Турция за разговори за Сирия

09:24, 16 окт 19 / Свят 25 1818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американска делегация заминава за Турция, където ще настоява за прекратяване на огъня в Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган обаче е категоричен, че няма да обяви примирие.

Ердоган: Няма да прекратим акцията в Сирия

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео отпътуваха за Турция, за да преговарят за спиране на огъня в Сирия, а по план Майк Пенс трябва да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган утре в Анкара.

Оставаме твърди по отношение на Турция и много други. Те трябва да запазят своята собственост, те трябва да запазят мира и сигуронстта. Ще видим какво ще се случи с делегацията. Искаме прекратяване на огъня. Има много санкции, включително за стоманата, заяви американският президент доналд Тръмп.

Турският президент обаче отхвърля призивите на американския си колега Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турското военно настъпление в Сирия. Ердоган е категоричен, че не се тревожи от американски санкции заради турската офанзива в Североизточна Сирия.

Междувременно Ердоган разговаря по телефона с руския държавен глава Владимир Путин. Двамата лидери са на мнение, че трябва да се гарантира териториалната цялост на Сирия и да се предотвратят сблъсъци между турската армия и въоръжените сили на сирийското правителство.

Путин покани Ердоган в Русия

Путин е обърнал внимание на хуманитарната ситуация на турско-сирийската граница, както и че не трябва да се допуска членове на терористични организации, включително "Ислямска държава", да се възползват от обстановката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама