Каракачанов ще присъства на „Бъди войник“ в Пловдив - кулминацията на два бойни празника

07:40, 17 окт 19 / Общество 25 1494 Topnovini
снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на събитията от информационната кампания „Бъди войник“ в Пловдив.

Пловдив е 27-ият град, в който се провежда кампанията за популяризиране на военната професия „Бъди войник“. Проявите в него ще бъдат своеобразна кулминация на празника на Военновъздушните сили (ВВС) послучай 107-ата годишнина от тяхното създаване (16 октомври) и Деня на военните парашутисти и празник на 68-а бригада „Специални сили“ (18 октомври).

На тях ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за специални операции (ССО) бригаден генерал Явор Матеев, командирът на Националната гвардейска част (НГЧ) полковник Кънчо Иванов.

От 16.00 ч на площад „Централен“ в Пловдив ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия. На нея са представени с информационни материали Сухопътните войски, ВВС, Военноморските сили, ССО, Регионалната служба „Военна полиция“, НГЧ, Централното военно окръжие. Присъстващите ще могат да се запознаят с възможностите, условията и сроковете за кандидатстване и постъпване на служба в Българската армия. В информационната борса участват и представители на Националния военен университет „Васил Левски“, които ще разясняват условията за прием и обучение във висшето военно училище.

По същото време над площад „Централен“ ще се проведе динамичен показ на военнослужещи от ВВС от авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево. Показът включва изпълнения на различни видове задачи, сред които: разузнаване и атака по земна цел, мисия по търсене и спасяване, симулиране на въздушна цел, мисия Air Policing и др. В него ще участват хеликоптери Ми-24 и Кугър, самолети L-39 ZA, C-27J, МиГ-29, Ан-2.

Военнослужещи от ССО ще изпълнят парашутни скокове, както и други задачи от бойната и физическа подготовка като: спускане по способа „бързо въже“ от хеликоптер, стрелба с маркиращи боеприпаси, военни ръкопашни техники, демонстрация по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник и др.

От 18.30 ч във Военния клуб в Пловдив започва традиционният концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на ВВС. Концертите на „Бъди войник“ са своеобразен жест към граждани и гости за дългогодишната подкрепа, взаимното уважение и неразривната връзка между армията и обществото. В концертите на „Бъди войник“ звучат обичани бойни маршове, патриотични и модерни музикални произведения на изявени български изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Към тях ще се присъединят и местните групи Клуб по спортни танци „Парадайз Данс“, танцова формация „Етноритъм“ и модерен балет „Електра“. „Бъди войник“ се реализира с любезното съдействие на Община Пловдив.

Преди началото на кампанията „Бъди войник“, от 15.30 ч в присъствието на военнослужещи и цивилни служители от гарнизон Пловдив ще бъде отслужен благодарствен молебен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!