Денят накратко - 16 октомври

19:00, 16 окт 19 25 2321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

БФС продължава да се тресе, медици на протест - с барикада и блокада, съдийската колегия на ВСС осъди изказване на Панов... и още:

***

Трусът в БФС

Подадената във вторник оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, продължава да отеква с голяма сила. Очаква се Изпълкомът да насрочи нов конгрес през декември, на който Михайлов да бъде освободен и да бъде избран новият президент на БФС. Лечков коментира ексклузивно за ТОПНОВИНИ, че според него оставката на Борислав Михайлов няма да бъде приета от Изпълкома. Междувременно СДВР започна издирването на отговорни за расистките прояви. Полицията е установила 15 души, шестима от които са задържани. Други трима се издирват, като на двама са връчени призовки и се очаква да се явят в полицията да дадат показания. Президентът Румен Радев посочи, че футболът е огледало на състоянието на държавата. Ресорният министър Красен Кралев също се изказа срещу президента. По думите му Радев е показал некомпетентност и го призова да не използва българския спорт за политически атаки.

***

Медици на протест - с барикада и блокада

Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха днес на протест пред Министерството на здравеопазването. Част от тях се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев и отказаха да напуснат ведомството с искане държавата да започне веднага работа по реформата в здравеопазването. Други блокираха движението пред сградата на министерството на бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига. Протестът на сестрите е за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. 

***

Съдийската колегия на ВСС: Изказването на Панов за делото „Полфрийман” е недопустимо

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с позиция по повод изявлението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов отпреди дни. „Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател, на който и да било съд, още повече от председателя на ВКС”, се казва в позицията на Съдийската колегия на ВСС. Те определят казаното от Панов като „безпрецедентна и откровена намеса” в работата на съдиите по делото „Полфрийман”. „Още по-недопустимо е председателят на ВСС да не знае, че висящи дела не се коментират.” По-рано днес от адвоката на Полфрийман стана ясно, че той е в София без никакви документи. Калин Ангелов отрече да е имало тържество по повод освобождаването на австралиеца.

***

Три са офертите за изграждане на Националната детска болница

Офертите за изграждане на Националната детска болница са три - Дружество по ЗЗД „Детска болница-София“, Дружество по ЗЗД „Детско здраве“ и Обединение „Здраве за децата на България“. Комисията има срок до 40 работни дни, считано от днес, за да избере изпълнител на обществената поръчка за изграждане на Националната детска болница. Предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на обществената поръчка възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС.

***

След 40-годишен пропуск: Премиерът на Камбоджа на посещение у нас  

България и Камбоджа активизират двустранните си отношения. Такива действия предприеха българският премиер Бойко Борисов и неговият колега Хун Сен, подписвайки редица споразумения. Визитата на Хун Сен в страната е първата по рода си за последните близо 40 години. България се е съгласила годишно да поема стипендиите на 10 студента от Камбоджа, обучаващи се у нас. Премиерът твърди, че завършилите у нас камбоджанци в момента заемат висши държавни постове. От своя страна премиерът на Камбоджа Хун Сен заяви, че страната му никога няма да забрави за подкрепата от страна на България по време на геноцида на червените кхмери.

***

И от "Правосъдие за всеки" с питания към Гешев

Гражданското сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки" отправи въпроси към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Те го питат ще назначи ли проверка за встъпването в длъжност на настоящия председател на СГС Алексей Трифонов и ще поиска ли отстраняването му, ако се установи, че няма българско гражданство. Интересуват се как Иван Гешев ще докаже, че главният прокурор не притежава силна централизирана власт и други. Припомняме, че преди дни БХК и БИПИ също отправиха въпроси към Гешев.

***

Убитите българи в Чикаго са жертва на ментално нестабилен човек

Българските граждани, убити в Чикаго, докато вечеряли, са станали невинна жертва на ментално нестабилен човек. Открити са детайли по време обиските в дома му, които ясно сочат, че мъжът е имал мания за преследване и е психически нестабилен. На извършителя е взета постоянна мярка за неотклонение, повдигнати са му пет обвинения за убийство първа степен, което съгласно законодателството на щата Илинойс означава, че ще му бъдат поискани пет доживотни присъди, тъй като в щата няма смъртно наказание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама