След четири часа преговори, медицинските сестри излязоха от здравното министерство

16:50, 16 окт 19 25 2359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от четири часа продължи срещата на здравния министър Кирил Ананиев с протестиращите медицински сестри.

Те предупредиха, че няма да напуснат сградата на институцията с дни, докато не се стигне до консенсус между двете страни. След срещата, те все пак излязоха от сградата и обясниха, че този път има желание за диалог и промени. Следващата среща е насрочена за след 1 месец, съобщи bTV.

Медицински сестри се барикадираха в здравното министерство

"Ние бяхме решили да останем вътре наистина. Но има добрата воля нещо да се случи. Нашите заплати са все така нищожни, задълбочава се кризата, колегите напускат България. Едвам връзваме графиците", заяви Веселина Ганчева, една от мед. сестрите, присъстващи на срещата. Те остават в стачна готовност.

„Едно от важните неща, за които министърът пое ангажимент да направи, е лично той, както и министерството, да подкрепят законовите промени, които сме вкарали в народното събрание, - а именно: промяна на Закона за съсловните организации, които касаят отделни съсловни организации за всяка регулирана професия”, заяви председателят на Сдружението на фелдшерите в България Александър Александров и добави, че по време на срещата са обсъдили всичките искания на протестиращите.

Медицинските специалисти обявиха, че министър Ананиев е обещал да контролира разходването на отпуснатите 200 млн. лв. и те да отидат за повишение на заплатите, но това ще се разбере дали ще се случи когато бъде приет бюджета и обясниха, че повишението на възнагражденията им трябва да стане факт от края на годината или най-късно в началото на 2020 г.

Това, обаче, няма да реши кадровия проблем, алармираха медицинските специалисти и призоваха стандартът да не е сестра спрямо лекар, а спрямо пациентите. Сестрите казаха още, че продължават да искат заплатите им да бъдат в размер на 1120 лв. минимум.

Медицинските сестри, подкрепени от лекари специализанти, протестираха и пред Министерството на здравеопазването като блокираха бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама