Захариева: България не подкрепя икономически санкции срещу Турция

18:55, 16 окт 19 / Политика 25 2492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България не подкрепя икономически санкции спрямо Турция заради военните действия в Сирия, това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

Вече над 140 хиляди души са тръгнали от Сирия, а над 400 хиляди души са със затруднен достъп до чиста вода в Сирия, допълни вицепремиерът.

Радев: Нямаме капацитет да се справим сами при внезапен мигрантски натиск

Към момента няма засилен бежански натиск към българските граници, и няма причина за паника, добави още тя. 

Захариева коментира, че Европейският съюз е отворен за диалог с Турция. „ЕС призовава за диалог с Турция, защото страната е важен партньор, важен съсед на България, важен съюзник в НАТО. ЕС подчерта и важната роля на Турция в приемането на почти 4 милиона бежанци – това е голяма тежест, нека не забравяме", припомни министърът на външните работи.

"България стриктно държеше да се спазва споразумението с Турция, което доведе до почти нулев миграционен натиск на българските граници, но и като цяло. Така или иначе, операцията на Турция в Сирия е много притеснителна, защото само преди месец в Ню Йорк чухме позитивна новина от този военен конфликт за Сирия, - а това е най-после създаването на конституционния съвет от 150 човека, който изключително трудно беше договорен – за срок от почти две години. Работата на този Съвет трябваше да започне плавния политически преход'', каза тя. 

Каракачанов: България трябва да има балансирана позиция спрямо санкциите към Турция

''На Съвета в понеделник и специалният представител на ООН за Сирия – той е много добър дипломат от Норвегия, докладва ситуацията на място, и все още се надява една от първите срещи на Съвета да може да бъде осъществена в края на този месец. Притеснителното е, че тази интервенция на Турция може да доведе до повишаване на миграционния натиск – вече има вътрешно разселени лица, и какво ще стане с над 10 хиляди задържани джихадисти'', заяви тя. 

''Бихме могли да считаме, че имаме променена ситуация, защото битката с Ислямска държава изобщо не е приключила. Неслучайно европейските партньори и всички ние поискахме отговор от САЩ, защото – да, териториално може да изглежда така, че глобалната коалиция срещу Ислямска държава има успехи, но в никакъв случай не е приключила битката. Защото има данни, че част от радикализираните и избягали бойци на ИДИЛ са избягали и са се заселили в южните части на Либия, а там е ясна каква е ситуацията – дефакто на юг липсва напълно граничен контрол. Част от бойците са отишли в Тунис, така че призивът ни е прекратяване на военните действия и подпомагане на толкова чакания политически процес'', категорична беше Захариева.

Ердоган: Няма да прекратим акцията в Сирия

''Има данни, че кюрдите са влезли в разговори с режима на Асад, което може още повече да усложни ситуацията. Ако армията на режима в Сирия навлезе в Идлиб, може отново да се стигне до влошаване на хуманитарната ситуация там. Така че считаме, че не военният начин и действия са решението за прекратяване на тази вече 8-годишна война'', заяви още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама