300 000 са напуснали Сирия след военната офанзива на Турция (ОБНОВЕНА)

13:35, 17 окт 19 / Свят 25 2459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военната операция на Турция срещу кюрдска милиция в Североизточна Сирия доведе до изселването на 300 000 души за осем дни. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, предава БТА.

Според директора на неправителствената организация Рами Абдел Рахман повечето от изселените са били принудени да бягат от боевете в провинция Хасака и около градовете Кобане и Тал Абияд.

Радев: Нямаме капацитет да се справим сами при внезапен мигрантски натиск

Множество разселени са намерили приют при свои близки в по-сигурни зони, други са нощували под открито небе в лозови масиви. Четиридесет училища в провинция Хасака са превърнати в центрове за настаняване на изселените.

В същото време Кюрдската администрация в Североизточна Сирия обвини Турция в използване на забранени оръжия като напалм и фосфорни боеприпаси, заради неочаквано яростната съпротива на кюрдските бойци в граничния град Рас ал Айн. Това обвинение не може да бъде потвърдена от независим източник.

Турските въоръжени сили нямат забранени и химически оръжия. Анкара има информация, че такова използват кюрдските сили за самоотбрана в Сирия с цел провокация, заяви в отговор на обвиненията ръководителят турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Тръмп в писмо до Ердоган: Не играйте глупака

Правозащитната организация Сирийска обсерватория за правата на човека не успява да потвърди използването на напалм и фосфорни боеприпаси. Но шефът ѝ Рами Абдел Рахман заяви, че има бум на рани от изгаряния, особено в района на Рас ал Айн.

Кюрди публикуваха видео в социалните мрежи, на което се виждат деца с изгаряния, за които сирийски лекар твърди, че може да са от забранени оръжия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама