Китайска компания нае един от Соломоновите острови

12:10, 17 окт 19 / Свят 25 1853 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Китайска компания нае цял остров от Соломоновските острови. Това става ден след като Пекин подписа споразумение за сътрудничество с тихоокеанската нация. Съвпадението породи опасения в Австралия, че Китай се опитва да създаде тихоокеанска военна база на стратегическа дестинация спрямо Канбера.

Централната провинция на островите е сключила „споразумение за стратегическо сътрудничество“ за остров Тулаги с фирмата „China Sam Enterprise Group“ на 22 септември. Ден по-рано Китай и Соломоновите острови установиха дипломатически отношения, след като Пекин убеди бедната тихоокеанска нация да скъса връзките със съперника Тайван.

Тулаги, който има естествено дълбоководно пристанище, е с площ 2 кв. км и население от 1200 души. На него е разположена и бивша японска военноморска база от времето на Втората световна война, когато е бил обект на яростни боеве.

Споразумението с китайската компания споменава създаване на рафинерия. „China Sam Enterprise Group“ обяви, че ще сътрудничи със Соломоновите острови в сфери като търговия, инфраструктура, риболов и туризъм.

Компанията е стратегически партньор на държавната Китайска национална химическа корпорация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама