Стартира инициатива "Спортувай с президента"

13:07, 17 окт 19 / Политика 25 1896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев обяви инициативата на институцията "Спортувай с президента" в заключителното си изказване на днешната конференция "Спортът, децата и бъдещето" с участието на експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание, съобщи БТА.

Той отбеляза, че президентската институция не определя политиката в областта на спорта, нито се намесва в тази дейност, но добави, че тя желае да бъде партньор.

Имаме мрежа на виртуални зависимости, в която все повече пропадат децата ни, мрежата и на обездвижването, на апатията. На тях трябва да противопоставим друга мрежа - от съмишленици за масов спорт сред децата ни, и президентската институция желае и ще бъде партньор в нея“, посочи Румен Радев.

Румен Радев: Заедно със спорта е необходимо и възпитание и любов към националния химн

Държавният глава посочи, че трябва да излезем от говоренето за спорта като нещо абстрактно и е време да има лична ангажираност на всички нива. Той заяви, че ще покаже лично, че може и трябва да бъде ангажиран.

Радев призова институции, обществени организации, училища, общини, отбори, федерации, медии заедно да обединят усилия, за да имат бъдеще децата ни.

Държавният глава отбеляза част от представените данни и изводи на дискусията, според които децата не спортуват достатъчно, има проблеми със здравния и физическия им статус, със зависимости, включително и виртуални. „Проблемите трябва да са ясни и да стават достояние на обществото, на отговорните институции“, заяви президентът. Той открои ролята на семейството и на училището в приобщаването към спортните дейности, на общините и представителите на местната власт, както и на другите институции.

Ако искаме да имаме здрава, трудоспособна нация, ние трябва да инвестираме изключително много в профилактиката, а не в лечението ѝ, а в момента огромните средства отиват за лечение, и нищожни средства - за профилактика, за спорт, отбеляза държавният глава” на конференцията, организирана в Националната спортна академия "Васил Левски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама