ЦИК: Първите камиони с бюлетини поеха към пет областни града

14:39, 17 окт 19 / Политика 25 1994 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Тръгнаха първите камиони с бюлетините за 5 области - Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. По график през следващите дни бюлетините ще бъдат разпределени в останалите областни градове.

От ЦИК показаха и примерно сгъване на бюлетините в изборите. „Малко по-трудно ще е сгъването на бюлетините за общински съветници в онези общини, където те са най-дълги. Това са градовете София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив“, посочи Андреев.

Избирателите могат да ги сгъват и по свое усмотрение, но сгъването трябва да отговаря на няколко условия, които да опазят вота им. А именно - да бъдат видими частите, които са предназначени за секционната комисия. Това са квадратчетата за печатите на гърба на бюлетината и отрязъкът с номера на бюлетината.

В следващите дни започва обучението на СИК из страната. Пред тях стоят няколко въпроса като отчитане на резултатите и попълване на протоколите, уточни Андреев.

Той съобщи, че ЦИК е регистрирала 9 сдружения за извършване на наблюдения на изборите в страната. Общо са регистрирани 735 упълномощени наблюдатели. Международните организации, които са регистрирани, са само 2 с 21 наблюдатели. Андреев посочи, че 10 решения по отношение на предизборната кампания на ОИК са обжалвани от ЦИК, а по назначаването на секционните избирателни комисии са 7 като всички те са разгледани.

Социологическите агенции, които са подали документи за регистрация, са 4. Те имат 722 анкетьори.

Жалбите, подадени в ЦИК към момента, са 183, 55 са сигналите.

В 00 ч. на 25 октомври приключва предизборната кампания. От 00 ч. на 26 октомври, когато е и денят за размисъл, както и в деня на изборите,социологическите агенции нямат право да публикуват данни от проучвания. Изборният ден на 27 октомври започва в 7 часа. След края на деня изборните книжа в София ще бъдат приемани в три различни пункта в зала „Арена Армеец“ с цел да се гарантира нормалният процес по приемането им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама