Кристалина Георгиева: Примирието Китай-САЩ не е достатъчно, трябва търговски мир

17:22, 17 окт 19 / Свят 25 1865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева коментира търговската мини сделка между Китай и САЩ и каза, че примирието между двете страни не е достатъчно, и че е необходим търговски мир.

"Наистина е добра новина, че САЩ и Китай разговарят помежду си", каза тя пред журналисти в началото на годишната среща на Международния валутен фонд. "Но не е достатъчно добра. Не се нуждаем само от примирие, имаме нужда от търговски мир".

Тя също така изрази надежда, че "волята ще издържи" за сделка по Брекзит.

По повод сделката Китай-САЩ в сряда американският президент Доналад Тръмп заяви, че все още се подготвя документ. Той напомни, че Китай се ангажира с по-големи покупки на американски износ на селскостопански стоки и направи отстъпки заради икономическия натиск от Вашингтон.

"Те искат да сключат сделка. Те трябва да сключат сделка. Икономиката им е наранена много лошо от това, което сме направили ние и митата", каза Тръмп.

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика

Пазарите се оживиха в петък, когато беше постигната сделката, което доведе до облекчение след стабилната ескалация в търговския конфликт САЩ-Китай.

Миналата седмица Тръмп приветства пробив по сделка от „първа фаза“, която според него е значителна и включва скок в покупките на американски селскостопански продукти, а също така обхваща интелектуалната собственост, финансовите услуги и валутите.

Коментарите на служители в Пекин обаче предизвикаха скептицизъм относно значението на споразумението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама