ВСС: Иван Гешев преценява дали да отговори предварително на всички въпроси

09:31, 18 окт 19 / Политика 25 2288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 91 са писмата, съдържащи становища, позиции и въпроси към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, чието изслушване ще бъде на 24 октомври. 73 от писмата са в негова подкрепа, а в 12 от тях се изразява несъгласие с кандидатурата му. В останалите се съдържат само въпроси. Това съобщи Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, пред БНР. В сряда изтече срокът за изпращане на становища и въпроси.

"Изслушване ще започне с представяне на позиция на кандидата, с представяне на докладите на комисиите по професионална етика и по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия, след което вече ще се пристъпи към представяне на обобщените въпроси от председателстващия заседанието. След това ще се даде възможност на г-н Гешев да отговаря на тези въпроси. Той може да даде предварително и писмени отговори. Такива отговори по част от въпросите той е направил - те са обявени на сайта на ВСС. Преценката е изцяло негова дали той ще отговори на всички въпроси предварително писмено", обясни Машева.

Лозан Панов с второ писмо до Цацаров, че иска актовете на Гешев

"Процедурата протича съобразно закона, съобразно правилата и всички тези упреци, че тя е непрозрачна или насочени пряко срещу кандидатурата на Иван Гешев са неприемливи и неоснователни, за мен", категорична бе тя.

Даниела Машева поясни, че след препитването на кандидата незабавно се пристъпва към дебат, а след него се гласува кандидатурата. "Гласуването трябва да стане в същия ден. Надяваме се още в четвъртък, в късния следобед да знаем дали има избран главен прокурор", изрази мнение тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама