Президентите на Турция и САЩ си разменят съобщения в Twitter

09:36, 18 окт 19 / Свят 25 1913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган използва социалната мрежа Twitter, за да отговори на американския си колега Доналд Тръмп, след като беше постигнато споразумение за петдневна пауза в турската офанзива „Мирска пролет“ срещу кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН) в Северна Сирия.

Веднага след срещата между турската и американската делегации в Анкара, Тръмп написа в Twitter: „Страхотни новини от Турция“. Той благодари на президента Ердоган, като каза: "Милиони животи ще бъдат спасени!".

Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия

По-късно Ердоган отговори в социалната мрежа с думите: "Г-н президент, много повече животи ще бъдат спасени, когато победим тероризма, който е враг на човечеството. Уверен съм, че тези съвместни усилия ще насърчат мира и стабилността в нашия регион".

Според изявление на турското външно министерство операцията ще бъде прекратена по време на пълното изтегляне на кюрдските бойци, които според Анкара са сирийско разклонение на поставената извън закона като терористична група ПKK.

Ердоган прие Майк Пенс за лична среща, въпреки заканите

Сирийски наблюдател за човешки права (СНЧП) съобщи, че въпреки обявеното петдневно примирието в петък е имало спорадични сблъсъци между турски сили и кюрдски бойци.

"Има спорадични артилерийски удари и може да се чуе стрелба в град Рас ал Айн", заяви Рами Абдул Рахман, ръководител на СНЧП.

Рас ал Айн беше основна цел на турската офанзива, започнала на 9-ти октомври, но кюрдските защитници на града оказват яростна съпротива.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама