Оставка в СБЖ заради своеволия на ръководството

10:18, 18 окт 19 / Общество 25 1061 Topnovini
1

Главният секретар на Съюза на българските журналисти Иван Върбанов е подал оставка. Причината е, че Управителният съвет на организацията е с изтекъл срок, но отхвърля насрочване на избори в СБЖ. Това съобщава той в отворено писмо до медиите.

Сегашното ръководство на СБЖ бе избрано на Общо събрание, проведено на 14 – 15 март 2015 г. Мандатът му е четири години. Във всички съдебни актове – и на съда, и в регистъра, ясно е посочена датата на изтичане на мандата – 15 март 2019 година, което означава, че 7 месеца ръководството управлява с изтекъл мандат. Според Иван Върбанов след изтичане на срока на мандата, управителният орган няма право да подписва, преподписва или анексира договори с трети лица и страни.

Той подчертава, че след като изборите са отложени за неопределени срокове, категорично се оттегля от всички постове поради несъгласие с такива тези и решения. Категоричен е, че спазването на върховенството на закона и Устава на СБЖ е над всичко.

В позицията се констатира, че Съюзът на журналистите губи все повече обществения си авторитет, на фона на застаряващ и оредяващ съюзен състав, докато ръководството налага практика на непрозрачност и еднолични решения при разходването на средствата на организацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.