Почитаме св. Иван Рилски - небесния покровител на българския народ

08:30, 19 окт 22 25 3430 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На днешния ден почитаме паметта на духовния закрилник на България - Свети Иван Рилски.

Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Още приживе е бил наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.

Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник и през 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз 19 октомври става и ден на българския лекар. 

Иван Рилски живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I, а най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927 – 969 г.). 

Той носи монашеското име Йоан, а Божествената любов го води през целия му житейски път. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско образование и се подготвя за великата си духовна мисия.

Отдава се на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, както и село Добърско в южното подножие на Рила. По-късно на 20 км от селото основава Рилския манастир, където извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Славата му се разнася не само в пределите на България, но и в Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 450 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него - монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той отказва да приеме златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч.

Свети Иван Рилски умира на 18 август 946 г. на около 70-годишна възраст. След смъртта си той е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава българският светец е канонизиран. 

Светите мощи биват пренесени на 19 октомври и оттогава на този ден се чества неговата памет.

Във всички храмове на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения. Софийската духовна семинария, която също носи името на св. Йоан Рилски, чества патронния си празник.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама