Лидерът на каталунците Карлес Пучдемон се предаде на властите в Белгия (ОБНОВЕНА)

14:30, 18 окт 19 / Свят 25 1997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана: 12:48 Обновена: 14:30

 

Намиращият се в изгнание в Белгия бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон се предаде на властите, а белгийският съд го остави на свобода. Това става след като Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди срещу 12 други сепаратистки лидери

Пучдемон "се яви доброволно пред белгийските власти, придружаван от адвокатите си", съобщи канцеларията му в изявление във връзка с издадената заповед за арест, предаде БТА. 

На съдебното заседание Пучдемон се е изказал против своето екстрадиране в Испания.
След това той съобщил, че е пуснат, без да внася парична гаранция. "Оставам на
разположение на белгийското правосъдие", заявил каталунският политик.

Генерална стачка в Каталуния, отмениха десетки полети

В понеделник най-висшата съдебна инстанция в Испания издаде нова европейска и
международна заповед за арест на Карлес Пучдемон по обвинение в подстрекателство към бунт и разхищения. По-рано през същия ден група лидери на каталунското сепаратистко движение бяха осъдени на до 13 години затвор.

Стотици хиляди хора с каталунски знамена и възгласи "свобода на
политическите затворници" продължават и днес, за пети ден, протестите в Каталуня срещу присъдите заради неуспелия референдум през 2017 г. за отделяне на областта от Испания.

Предишната международна заповед за арест на Пучдемон, пребиваващ в доброволно изгнание в Белгия, беше оттеглена от испанските власти, след като той бе задържан в Германия, но тя отказа да го екстрадира в Испания. Германският съд се съгласи екстрадицията да бъде по точката разхищения на държавни средства, но не и за "подстрекателство към бунт".

Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания. Каталунските сепаратисти организираха референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама