Десетки се сбогуваха с Милчо Левиев

13:07, 18 окт 19 25 2195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки приятели, близки и творци дойдоха да се простят с големия Милчо Левиев. Сред дошлите бяха Ицхак Финци, Теодосий Спасов, проф. Васил Казанджиев, Васил Петров, Стоян Янкулов – Стунджи, Иван Лечев, президентът Петър Стоянов и много други, предаде БГНЕС.

Милчо Левиев, както каза, Георги Арнаудов беше олицетворение на свободния дух. Той някак си ни даде възможност да осъзнаем, че всеки от нас може, стига да иска достатъчно много и достатъчно да настоява в това. Той ни показа, че всичко е възможно, че човек може да бъде гражданин на света. А той беше именно такъв. Има празнини, които не могат да бъдат запълнени и той остава точно такава. Ние нямаме друг такъв музикант“, каза китаристът Иван Лечев.

Български пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор Живко Петров каза, че Левиев за него и музикантите у нас е техен вдъхновител и учител. „Ако ни чува ще му кажа само, че адски много го обичаме и ще продължим неговия път. Вярвам, че той ще бъде и ще дирижира ангелския оркестър“, заяви Петров.

Президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов каза, че с Левиев го свързва дългогодишно приятелство, както и фактът че и двамата са от Пловдив. „България тепърва ще осъзнава какво е загубила, защото Милчо Левиев е от не многото български творци, който можеше да каже, аз съм пловдивчанин и филебелия, аз съм българин и космополит. Милчо беше освен всичко друго и невероятен ерудит с невероятно чувство за хумор“, заяви Петър Стоянов.

„Не трябва да забравяме неговия кураж, предприемчивост. Да напусне България в тези тежки години и да осъществи кариера на запад, знаейки че ще остане невъзвръщенец и въпреки всичко да се прочуе в света. Талантът му не може да остане скрит. За съжаление не можах да осъществя мечтата си да бъда с него на една сцена или в звукозаписното студио“, каза Васил Петров.

Милчо Левиев почина на 12 октомври в болница в Солун след тежко боледуване. В последните години Левиев живееше там със съпругата си Вики Алмазиду. Той си отиде само два месеца преди да навърши 82 години.

Милчо Левиев, който е номиниран за две награди “Грами”, е автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония, Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на българското радио и други. Музикален ръководител е на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966 г.

Композирал е музика за много български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968 г.

Носител е на наградата на критиката от джаз фестивала в Монтрьо през 1967 г. Лидер и пианист е в джаз-квартета Фокус`65 от 1965 до 1970 г. Името му е включено в енциклопедията “История на европейския джаз”.

Левиев е музикален ръководител и щатен композитор в Държавния драматичен театър в Пловдив, както и преподавател по камерна музика в Държавното музикално училище в Пловдив (1960-1962). През 1959 е удостоен с втора награда на Международния младежки конкурс за композиция във Виена, Австрия.

От 1999 г. маестро Левиев води музикални семинари в Нов български университет, които в последствие прерастват в майсторски класове, като през 2009 г. създава Фонд “Милчо Левиев & Вики Алмазиду”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама