Медведев посети Белград по случай 75 години от освобождаването на града

16:38, 19 окт 19 / Свят 25 1636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна на еднодневно посещение в Белград и бе посрещнат от сръбския си колега Ана Бърнабич, съобщиха сръбските медии, цитирани от БТА. Повод за визитата му е 75-ата годишнина от освобождаването на Белград през 1944 година по време на Втората световна война.

Руският министър-председател Дмитрий Медведев и президентът на Сърбия Александър Вучич присъстваха днес на военен парад на военното летище Батайница край Белград по повод 75-ата годишнина от освобождаването на сръбската столица от нацистите. В парада участват над 2,4 хиляди военни, 100 бойни коли и системи, 25 хеликоптери и самолети. Ще има и демонстрация на предоставени от Русия на Сърбия като военна помощ бронетранспортьори БРДМ-2, изтребители МиГ-29 и хеликоптери Ми-35 и Ми-17.

След приключването на военния парад Медведев ще разговаря с премиера на Сърбия Ана Бърнабич в Двореца Сърбия. След това са планирани руско-сръбски преговори във формат на работна закуска.

По време на визитата се очаква да бъдат дефинирани условията за купуване на съвременно военно оборудване, за купуване на противовъздушни системи „Панцир S“ и за изграждане на изследователски център за ядрени технологии, съобщава белградският вестник „Блиц“.

В делегацията участва и директорът на руската държавна корпорация Росатом Алексей Лихачов, с когото ще бъдат подписани документи за условията за изграждане на ядрен изследователски център, които са свързани с финансирането и логистиката от руска страна.

Особено внимание ще бъде обърнато на условията за закупуване на противовъздушни системи „Панцир S“ по значително по-ниска цена. Първоначалният договор за сръбската армия беше тази цена да бъде 10 милиона долара, но тъй като това споразумение е секретно, не е ясно дали всички условия за купуването ще бъдат определени по време на визитата на Медведев, посочва източник на вестника.

По време на визитата на руския премиер ще бъде подписано и фитосанитарно споразумение, с което ясно ще бъдат определени условията, при които Сърбия в бъдеще ще може да изнася плодове и зеленчуци в Русия. С това ще бъдат избегнати досегашните недоразумения, свързани с износа на плодове и зеленчуци в тази страна.

Сръбската и руската страна ще подпишат и три споразумения в областта на железопътната инфраструктура, пише вестник „Блиц“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама