Швейцария избира нов федерален парламент

09:00, 20 окт 19 / Свят 25 2024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швейцарците избират днес нов федерален парламент. Изборният ден ще продължи само няколко часа, защото повечето граждани са гласували предварително по пощата. Първите прогнозни резултати се очаква да бъдат оповестени в ранния следобед, предава БНТ.

Предизборната кампания в Швейцария беше доминирана от темите за климата и отношенията с Европейския съюз. Очакванията са Зелените да получат повече подкрепа на тези избори, което може да доведе до промяна на политическия пейзаж в страната.

През последните месеци много млади хора се включиха в походи срещу климатичните промени, най-големият от които беше в Берн през септември, когато взеха участие около 100 000 души.

''Това движение започна и ще бъде продължено от младите хора. Поне в Швейцария младите са двигателят на стачките за климата и за всичко. Но ние трябва да работим заедно, дори следващото поколение парламентаристи да не са само млади хора'', каза Вера Бекер, кандидат на Зелената партия.

Швейцария проучва възможностите за инвестиции в IT сектора у нас

Двете зелени формации в Швейцария теоретично може да получат общо около 18% от гласовете, което би ги извело на трета позиция.

Същевременно очакванията са популистка Швейцарска народна партия да загуби гласове.

В Швейцария вече 60 години управлява консенсусно правителство на четирите водещи партии - Швейцарската народна партия, Социалдемократите, Радикалдемократическата партия и Християндемократите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама