Иво Христов: Brexit превърна демокрацията в карикатура

10:30, 20 окт 19 / Политика 25 1819 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евродепутатът Иво Христов коментира в студиото на "Денят с Георги Любенов" по БНТ, че невъзможността за постигане на споразумение за Brexit е вследствие от вътрешнополитически противопоставяния във Великобритания. Според него Европейският съюз не може в момента да се разширява, тъй като и със сегашните си страни членки не функционира добре.

Иво Христов смята, че Brexit е станал заложник на вътрешната политика във Великобритания. Недоверието към лидерите и разделението в обществото на Острова са в основата на проблемите с преговорите между Лондон и Брюксел.

"Той дескредитира самия концепт за демокрация. Когато в продължение на безкрайни месеци наблюдаваме как демократични институции се саботират една друга, а демократични държави и образувания не успяват да постигнат съгласие, това превръща самото понятие демокрация в някакъв вид карикатура в очите на множеството и това е опасно", каза още той.

Евродепутатът не е оптимист за работата на бъдещата Европейска комисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен.

"Европа има нужда от нов договор. Тя пропусна да се сдобие с Конституция навремето, което пречупи цялата европейска интеграция и оттогава се трупат грешки и компромиси, къси съединения на различни нива", коментира той и прогнозира, че ако не бъде преодоляно това, Европа ще губи ролята си на икономически гигант.

По темата с блокирането на започването на преговори със Северна Македония и Албания, Христов каза, че позицията на Макрон е обяснима от европейска гледна точка:

"От общоевропейска гледна точка очевидно е, че Съюзът не функционира и при сегашните страни членки, какво би станало, ако влезат още. Макрон беше съвсем категоричен, че няма да допусне разширяване на срещата във Варна с президента Радев".

Христов определи докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка като "механизъм, който доказа до каква степен Европа е непособна да оказва реално въздействие".

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама