Американските военни се изтеглиха от най-голямата си база в Сирия

16:45, 20 окт 19 / Свят 25 1861 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в северната част на Сирия. Това съобщи AFP, като се позова на свой кореспондент на терен и на неправителствена организация, пише БТА. 

Над 70 бронирани автомобила със закачени на тях знамена на САЩ, превозващи военно оборудване и ескортирани от хеликоптери, са преминали през град Тал Тамр.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права автоколоната се е изтеглила от базата „Сарин“, близо до град Кобане, и се е отправила към намиращата се на изток провинция Хасака. „Сарин“ е най-голямата американска военна база в северната част на Сирия. Тя е разположена на границата на така наречената „зона за сигурност“ от сирийската част на границата с Турция – район, от който Анкара иска да се изтеглят кюрдските милиции.

Това е четвъртото изтегляне на американски военни през последната седмица, което остави северните сирийски провинции Алепо и Рака без защита от страна на САЩ. По-рано този месец САЩ обявиха, че ще изтеглят своите около 1000 военни от Северна Сирия, а Турция предприе военно настъпление срещу кюрдските формирования, контролиращи региона.

"Това е най-голямата американска военна база в северната част на Сирия и четвърто изтегляне на американски части", каза директорът на центъра Рами Абдел Рахман.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че съгласно сегашния план всички американски военни, напускащи Сирия, ще заминат за Западен Ирак и ще продължат операциите срещу „Ислямска държава“, за да предотвратят възраждането на групировката в тази страна, съобщи БГНЕС.

Еспър също така не изключва идеята, че американските сили ще осъществяват от Ирак контратерористични мисии вътре в Сирия. По думите му тези подробности ще бъдат уточнени с времето. Той заяви, че е разговарял с иракския си колега за плана над 700 американски войници, напускащи Сирия, да бъдат прехвърлени в Западен Ирак.

Еспър говори пред репортери вчера на борда на военен самолет. Днес той пристигна на първото си посещение като министър на отбраната в Афганистан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама