Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да вървим по европейския път

21:26, 20 окт 19 / Свят 25 1933 Topnovini
1

Първата част от срещата на ръководството на Северна Македония във Вила Водно приключи, съобщи БГНЕС.

Президентът на Северна Македония събра партийните лидери на среща

Президентът Стево Пендаровски заяви по време на почивката, че срещата е на средата и има две точки, които се обсъждат. По първата - неотдавнашните заключения на Европейския съвет – Пендаровски е помолил всички участници да потвърдят отново позицията си, а втората точка са предсрочните парламентарни избори.

Разкритикуваха Франция заради блокирането на членството на Скопие и Тирана в ЕС

Радвам се, че всички поканени лидери показаха ясен държавнически капацитет и никой от тях не каза, че това не е единственият път, по който страната ни трябва да върви и че няма алтернативи на този път и че държавата може да бъде просперираща. Имаме ясен държавен консенсус и всички стоят зад идеята на Република Северна Македония да започне и приключи преговорите и да стане член на ЕС, но всички те отговориха "не" за алтернативи на процеса на присъединяване и евентуално пълноправно членство. Досега не ни е било предложено, но не може да има алтернатива. Имаме право да бъдем член на ЕС един ден, след като изпълним критериите.

Зоран Заев свиква бързи предсрочни избори, няма да подава оставка

Президентът заяви, че е постигнат консенсус и всички присъстващи са обещали, че независимо кой е на власт, ще работи за присъединяването към ЕС.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани