Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да вървим по европейския път

21:26, 20 окт 19 / Свят 25 2880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата част от срещата на ръководството на Северна Македония във Вила Водно приключи, съобщи БГНЕС.

Президентът на Северна Македония събра партийните лидери на среща

Президентът Стево Пендаровски заяви по време на почивката, че срещата е на средата и има две точки, които се обсъждат. По първата - неотдавнашните заключения на Европейския съвет – Пендаровски е помолил всички участници да потвърдят отново позицията си, а втората точка са предсрочните парламентарни избори.

Разкритикуваха Франция заради блокирането на членството на Скопие и Тирана в ЕС

Радвам се, че всички поканени лидери показаха ясен държавнически капацитет и никой от тях не каза, че това не е единственият път, по който страната ни трябва да върви и че няма алтернативи на този път и че държавата може да бъде просперираща. Имаме ясен държавен консенсус и всички стоят зад идеята на Република Северна Македония да започне и приключи преговорите и да стане член на ЕС, но всички те отговориха "не" за алтернативи на процеса на присъединяване и евентуално пълноправно членство. Досега не ни е било предложено, но не може да има алтернатива. Имаме право да бъдем член на ЕС един ден, след като изпълним критериите.

Зоран Заев свиква бързи предсрочни избори, няма да подава оставка

Президентът заяви, че е постигнат консенсус и всички присъстващи са обещали, че независимо кой е на власт, ще работи за присъединяването към ЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама