Адв. Георги Георгиев, ГЕРБ/СДС: Ще продължим развитието на София на по-високи обороти и с нови идеи

11:45, 21 окт 19 25 5118 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

ТОПНОВИНИ потърси адв. Георги Георгиев преподавател по Търговско право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, кандидат за общински съветник от гражданската квота на листата на коалиция ГЕРБ/СДС, към който се обърна със седем въпроса за управлението на столицата и в каква посока ще работи той.

За обществените поръчки има европейско законодателство, да се внимава с упражненията по тази тема.

Адв. Георгиев, какво ви накара да влезете в битката и борбата за София и да сте част от гражданската квота?

Напоследък често ми се налага да отговарям на този въпрос, с риск да се повторя ще кажа, че приех поканата на г-жа Фандъкова да съм част от гражданската квота като кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ и СДС (с преференция №116), защото вярвам, че е необходимо по-активно участие на гражданите в разрешаването на проблемите на София. Наскоро споделих, че имаме историческата възможност да продължим развитието на града ни на по-високи обороти, с повече експертен потенциал и по-малко политическо говорене. За тази цел обаче се налага и повече лична инициативност, както и поставяне на ясни цели и приоритети, именно поради това реших, че е време и аз да изляза от своята зона на комфорт и да направя нещо, за да продължим бъдещото развитие на града.

За какво ще работите и какви цели сте си поставили?

Като юрист няма как да не обърна основно внимание на темата за контрола в строителството при изграждането на общински обекти. Необходимо е да бъде въведен механизъм за ефективно налагане на по-строги санкции за некачествена работа от страна на всички участници в строителството като се започне от проектанти, надзорници и се стигне до самите строителни фирми. В тази връзка, считам, че една необходима стъпка е именно създаването на Специализирано звено за контрол, което да проследява адекватно всеки етап от строителния процес и ремонтните дейности. Това, а също така и прилагането на по-високи стандарти ще доведат до по-голяма ефективност при реализирането на проекти на Столична община.

На следващо място е важно да ускорим процесите по изграждане на улици и подземна инфраструктура без това да става за сметка на качественото изпълнение. За целта може да се облекчи процедурата по отчуждаване на частни терени, попадащи в обхвата на уличната регулация. Също така считам, че е хубаво да се създаде контролен механизъм за правото на общината на пръв купувач на терени, отредени за публична инфраструктура.

Наред с това, което изброих до момента, важно е да осигурим повече прозрачност и информираност на гражданите, когато ни предстои да реализираме някой нов инфраструктурен обект. Това може да стане чрез ежемесечни срещи със столичани, но и по пътя на дигитализацията. Това е и моят следващ основен приоритет. Убеден съм, че за да превърнем София в един ,,интелигентен град“ е нужно активно и ефикасно използване на технологиите в работата на общината. Трябва да спрем с искането на документи и информация за данни, които ги има в други публични регистри, необходимо е да се осъществи пълна свързаност между администрациите и отделните общински звена.

Ще работя в посока повече електронни услуги за гражданите и бизнеса под формата на онлайн платформи, приложения, а защо не и единна информационна система или едно общо приложение, което да се използва, както за заявяване, така и за получаване на различни услуги. Това ще спести на гражданите много време и чакане по опашки. Важно е да осигурим възможност за лесно подаване на сигнали чрез мобилно приложение, а също така и способ за проследяване в реално време на работата на общината. Редно е информацията да се поднася по бърз, ясен и достъпен начин, така че всички да можем лесно да се информираме за чистотата и качеството на въздуха или пък за това къде в близост предстоят ремонти.

Какво още има да се свърши в София и какъв е правилният начин затова?

Има много какво да се направи в София и за София. През последните години от управлението на града, нашата столица се превърна в един проспериращ град, но ако искаме да продължим развитието й е необходима още работа. За целта е нужен експертен подход по отношение на всеки един проблем. Темите за града са много, но трябва да се започне от най-належащите – предприемане на мерки за чистотата на въздуха и повече зелени площи, откриване на повече места за паркиране, в това число стимулиране на използването на градския транспорт чрез изграждане на буферни и етажни паркинги. Строителство на още нови детски градини и ясли в кварталите, в които има недостиг на места и живеят много млади семейства е още една много наболяла тема. Ремонтът на кварталните улици и тротоари е от съществено значение. Всички тези неща са с приоритет в програмата. Според мен е важно да продължи и подновяването на уличното осветление. До момента е изградена 290-километрова мрежа с нови осветителни тела, но има още какво да се работи в тази посока. Повечето осветителни тела вече са стари, именно за това сме заложили продължаване на подмяната на старите осветителни тела с ново енергийно ефективно улично осветление. Това освен голямо удобство би създало и по-голяма сигурност за гражданите в късните часове. На последно място, но не по важност, следва да се финансира закупуването на нова медицинска апаратура в общинските болници и поликлиники, отделяне на средства за дейности, които все още, по една или друга причина, не се покриват от задължителното здравно осигуряване.

Често се говори как трябва да привличаме повече чуждестранни експерти, които да ни ,,научат“ как да подобрим градската си среда. Припомням, че преди около две години нашумя темата за г-н Ян Геел, датският урбанист и архитект, който сключи договор със Столична община със задачата да напише доклад, в който анализира проблемите на града и да предложи мерки за решаването им. Вече започна работа по някои от неговите препоръки, но процесът изисква повече време. По спомен, едно от добрите предложения беше да използваме старите железопътни линии за велосипедни алеи или за зелени площи. Сега в програмата е заложено изграждането на 3 нови линейни парка по трасето на старата жп линия и по бул.,,Македония“. Крачки се правят, но е необходимо да продължи да се работи за хората, това според мен е правилният начин.

Темата с общинските поръчки е доста наболяла и дискутирана от опонентите ви, какво трябва да се промени?

Всеки, който се упражнява по темата за обществените поръчки следва да държи сметка за наличието на европейско законодателство в областта, с което в една или друга степен ние трябва да се съобразяваме. Припомням, че от 1 март влязоха в сила част от промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които се приеха със ЗИД на ЗОП, обнародван още на 18.10.2018 г. Промените засeгнаха поетапното въвеждане на единна електронна платформа чиято цел е да се премине към провеждане на изцяло електронни търгове. Идеята на въвеждането на подобна платформа е да се обхване целият процес по възлагане на обществените поръчки, който да бъде електронизиран, така цялата процедура ще се дигитализира и това ще елиминира всякакви съмнения относно реда за провеждане на процедурите. Ще работим именно в тази посока, за да се осигури повече яснота и прозрачност, както и затягане на контрола при изпълнението на обществените поръчки.

Как ще балансирате обществения и частния интерес?

Общественият интерес винаги е бил в центъра на всяко демократично общество, той е общото благосъстояние на обществото и изисква признаване и зачитане. Цялата конструкция на правовата държава е изградена върху тази основа и с идеята да се постига този баланс. Важно е общинските съветници да държат сметка именно за благото на обществото, когато гласуват едно или друго предложение. Не трябва да се забравя, че нашата основна задача е да се грижим за жителите на София. По мое мнение защитата на обществения интерес трябва да бъде първостепенна задача при осъществяване на всяко едно управление.

По какъв начин ще постигнете по-активна комуникация с гражданите и по кои конкретни теми ще се случи това?

Личното ми виждане е, че град се прави с хора, за да са доволни гражданите трябва да се взима под внимание тяхното мнение. Разбира се, с известна доза критичност по отношение на всеки поставен за разглеждане въпрос. Точно поради тази причина в листата ни за кандидати за общински съветници са събрани толкова експерти от различни области. Сред тях има лекари, икономисти, архитекти, инженери и юристи, защото, за да се действа по-ефективно и да се постигат добри резултати ни е нужда експертност. Активна комуникация с гражданите в днешно време може да се постигне най-лесно чрез онлайн достъпни приложения за сигнали за всякакви нередности, както и с повече обществени обсъждания по наболелите въпроси. Важно е да има информираност по отношение на това какво престои в София, но и да се създаде възможност за обратна връзка. Хубаво е да се види дали наистина това, което се предлага среща положителен отзвук сред обществото.

Защо ГЕРБ трябва да продължи управлението си в столицата?

София винаги е била дясна. Напоследък все по-често се говори по тази тема, но това не е основната причина, поради която ГЕРБ трябва да продължи да управлява. Партията направи много промени в града и продължава да работи в посока неговото подобряване. Това, което отличава г-жа Фандъкова от останалите кандидати е натрупаният опит, ясните приоритети и изпълнимите цели заложени в програмата. Мисля, че е много важно хората да са реалисти по отношение на възможностите си. Призовавам гражданите да гледат с голяма доза критичност всяка една програма за управлението на града, да преценяват до каква степен, това което им се обещава е изпълнимо в рамките на един кметски мандат. Г-жа Фандъкова има потенциала и опита да управлява столицата, а зад нея стои екип от кандидати за общински съветници, които могат да продължат развитието на София на по-високи обороти с нови идеи, енергия и експертен потенциал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама