Арх. Ивайло Петков, ГЕРБ/СДС: Някои политици днес спекулират, че решението на проблемите е на един клик

09:00, 22 окт 19 25 3962 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

ТОПНОВИНИ потърси арх. Ивайло Петков основател на група „Град“ и кандидат за общински съветник от гражданската квота на листата на коалиция ГЕРБ/СДС, към който се обърна със седем въпроса за управлението на столицата и в каква посока ще работи той.

 

Арх. Петков, защо се включвате в надпреварата за управлението и с какво ще допринесете за промяната на облика на града?

Защото не се плаша от работа! Колкото и банално да звучи, това е реалната причина да се присъединя към екипа на г-жа Фандъкова. На срещата ми с нея по повод поканата, тя ми каза трябва да направим 3 неща: 1-во да създадем механизъм за повишаване на контрола и гаранциите за качеството на ремонтите. 2-ро да създадем правилник за градската среда. 3-то да започнем работа по промяна на ОГП. Не се съмнявам, че освен тези три задачи ще има още много други текущи в един многомилионен град.  За мен ще бъде чест и изпълнен морален и граждански дълг, ако изпълня поставените 3 задачи, които считам, че са съвсем навременни, наболели и биха могли да дадат реални резултати за просперитета на града!

По какъв начин професионалният ви опит ще помогне при вземането на решения и предложения в общината?

С прагматичност, разбиране на проблемите и създаване на реални механизми за вземане на решения. Готов съм да отстоявам позициите си, готов съм да приемам критики и да чувам различните мнения, както и да синтезирам в полза на най-доброто за обществото. В практиката ми като архитект до сега, никога не съм виждал крайния резултат от самото начало, но винаги съм се стремил да избера верния път.  Много често очакванията надвишават възможностите, предпочитам да остана реалист. Много хора днес спекулират с думите, в ерата на дигитална култура и глобални мрежи, изказват думи как от утре с едно копче или един клик ще разрешаваме проблемите ни, не вярвам, че това може да стане толкова лесно. За това в крайна сметка вярвам на фактите, а не на думите!

С каква промяна ще започнете, влизайки в общинския съвет?

Ще започна с две според мен много важни мероприятия:

Първо много важно и съвсем належащо е процедурите по ЗУТ (закона за устройство на територията) да бъдат максимално улеснени и сроковете за тях да бъдат фиксирани. Това ще създаде условие за планиране на инвестициите и намаляване на риска за инвестиции в обекти различни от жилищни сгради, както и за изготвяне на реални бизнес планове и модели на рентабилност на инвестициите.

Второ не по-малко важно е създаване на условия за привличане на инвеститори. Това е свързано с управление на собствеността, ангажимент на общината в подготовка на територии за инвестиции, реализиране на инфраструктурата и комуникационните връзки. За това мероприятие още от сега съвместно с главния архитект на София, визираме територии в сравнително централни градски части, които от години пустеят и освен че разделят града и създават затруднения в комуникационен план, но маргинализират и създават социални проблеми и дисбаланси.

Какво представлява „Визия за София“ и какво да очакват от нея софиянци?

Това е един много труден въпрос, тъй като в него има преплетени много и различни пластове и аспекти. Не мога да отговоря какво трябва да очакват от нея софиянци, поради тази причина прилагам извадки от самата Визия:

  • Визуална образност;
  • Виждане по даден въпрос, идея, представа за нещо, което предстои;
  • Виждане; схващане; намерение.

Бих разделил отговора на три:

Какво очакват гражданите?

Какво очакват експертите?

Какво очакват политиците?

Според мен гражданите очакват картинки, визуална образност, насоки и ангажимент, че тази образност ще стане реалност в планирания хоризонт.

За експертите означава изработване на правилата, по които ще се развива града в краткосрочен и дългосрочен хоризонт. Тъй като тук мога да изразя моето собствено виждане. За мен Визията трябва да отговори на въпроси свързани с контекстуалната принадлежност на София в исторически, социален и природо-климатичен план. Да даде насоки и визуална образност за фрагментирането на града ни. Казано по друг начин да очертае пътя, по който ще се развива града ни в хоризонт от поне 50 години във всички сфери на урбанизма, като установи правила и принципи за това. Многопластовостта на визията се състои в различните сфери на урбанизма: транспорт и комуникация, природа и екология, икономика във всичките си разновидности, култура, услуги, бит и традиции. Всички тези сфери трябва да се обвържат в един пространствено времеви модел. Според мен това е визията: социална синергия!

За политиците остава да приоритизират целите си и да се създаде стратегия за реализиране на Визията.

Коя от зоните в София е приоритетна за развитие според вас и необходимо ли е да се обърне по-голямо внимание на кварталите на града?

Кварталите са приоритет! Приоритизацията между кварталите ще се подчини на краткосрочната програма за насърчаване на инвестициите и дългосрочната Визия за развитие на града. Като в този процес ще се включат нови икономически механизми за насърчаване и санкции на нарушителите.

Каква ще е политиката на следващия общински съвет?

Аз не съм политик, а прагматик! Моята нагласа е за стегната работа с реални действия и бързи решения.

Що се отнася до устройствената и инвестиционна политика на общината, аз ще работя за повишаване на отговорностите и респективно качеството и гаранциите за общинските инвестиции. Също така ще работя по изработване на стандарти за реализация на градска среда, масимално опростени и в същото време позволяват създаване на идентичност на средата (кварталите). На трето място ще работя максимално прозрачно и адекватно по всички фази на изработване и приемане на ОГП на София. Перманентната ми работа ще бъде по улесняване на процедурите и създаване на прогнозируемост на сроковете при публичните и стратегически инвестиции на територията на град София.

Защо ГЕРБ трябва да продължи управлението си в столицата?

Идвайки от неправителствения сектор и реалната икономика, с 30-годишно очакване на реформи, вярвам че промените са вътре в нас. Тези реформи са постижими само с последователност, работа и отсъствие на каквито и да било емоции. От първия ден на демокрацията бях убеден, че революциите имат енергията, но нямат опита за промяна, без използване на капацитета на статуквото. Тоталната смяна на статуквото се самоизяжда от жажда за власт, пари и слава. От кратката ни съвременна история това е очевадно.

Поради естеството на работата си, може би, имам огромно търпение и вяра, че нещата стават такива каквито трябва да станат, рано или късно!

Точно поради тази причина считам, че ГЕРБ има още много потенциал за осъществяване на мечтите на поколения българи, родени преди 1990 за реална реформа и осигураване на достоен живот и стандарт на всички – млади, стари, емигрирали и завърнали се от емиграция. Реформа, за която освен желание, лозунги и думи, трябват много работа, воля, знания и умения!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама