Трюдо остава на власт в Канада, но с правителство на малцинството

09:45, 22 окт 19 / Свят 25 2101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще остане на власт, но с правителство на малцинството, което ще изисква подкрепа от по-малка лява партия след оспорвани избори, в които го съпътстваха скандали, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

Канадците гласуват за нов парламент

Либералната партия на Трюдо спечели 38,6% от вота на избирателите, следваната от Консервативната партия с 30,6%.

Партията на досегашния канадски премиер печели или води в 156 от 338 избирателни района. Либералите обаче няма да разполагат със 170 депутати, необходими за второ поред правителство, подкрепяно от мнозинство в Камарата на общините.

Направихте го, приятели мои. Поздравления“, заяви Трюдо пред привърженици. 

Популярността на Трюдо, който дойде на власт през 2015 г. като харазматична фигура, обещаваща "слънчеви пътища", бе ударена от стари снимки, на които е с боядисано в кафяво лице, както и от действията му ко корпоративен скандал с корупция.

Сега той ще трябва да разчита на Новата демократическа партия (НДП), за да прокарва ключови закони.

Въпреки че НДП преживя разочарование от вота в понеделник, тъй като получава 24 депутати - доста по-малко от 44-те на изборите през 2015 г., тя може да упражнява значително влияние върху следващото правителство на Трюдо.

„Мисля, че правителство на либералите с подкрепата на НДП вероятно ще отиде по-вляво“, каза Джон Манли, бивш финансов министър на либералите, работещ сега в частния сектор.

Правителства на малцинството в Канада рядко оцеляват повече от две години и половина, отбелязва Ройтерс.

Проучванията преди вота сочеха оспорвана надпревара между Трюдо (47 г.) и основният му съперник – консерватора Андрю Шиър (40 г.). Консерваторите, за които прогнозите сочеха 121 депутати, фактически спечелиха народния вот, сочат предварителните резултати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чиито отношения с Трюдо на моменти бяха обтегнати, го поздрави в Туитър за „чудесната и трудно спечелена победа“.

Сепаратистите от „Квебекски блок“ получават 32 места, като утрояват резултата си от 2015 г. Зелените, които атакуваха Трюдо, че не прави достатъчно за борба с климатичните промени, също подобряват представянето си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама