Ананиев: Осигурени са 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализните отделения

11:59, 22 окт 19 / Политика 25 1824 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов компютърен томограф ще работи в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Той беше открит от министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Модерната апаратура, която се въвежда в експлоатация, е закупена с ресурс от 600 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването.

"Министерството на здравеопазването инвестира в апаратура и техника, в човешките ресурси, за да бъдат държавните болници конкурентноспособни", заяви Ананиев, като допълни, че новият скенер в Добрич ще бъде използван за образна диагностика на редица заболявания.

С близо 395 млн. лева ще се увеличи бюджетът на НЗОК догодина

Кирил Ананиев съобщи, че министерството е осигурило 5 000 000 лева за обновяване на хемодиализните отделения на държавни болници в страната, а със 130 000 лева вече са закупени нови хемодиализни апарати в стационара в Добрич. По думите му 57 пациенти от двайсет селища в региона ще ползват новата апаратура за диализно лечение. Министърът на здравеопазването разгледа реновираното отделение, в което са подновени и дограмите, подовите настилки, помещенията са климатизирани.

Пред журналисти Кирил Ананиев коментира и средствата, предвидени за сектор здравеопазване през 2020 г. „Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година“. Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.

След редица протести: Отпускат 200 млн. лева за болничната помощ

"Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия", съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Сега това лечение се заплаща от пациента.

"В момента се правят изчисленията колко ще плаща Касата", каза още той и допълни, че около 2000 пациенти имат нужда от терапията. 

Пулмологът проф. Коста Костов каза, че близо 5% от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия."Апаратите са скъпи и недостъпни за болните", допълни лекарят. По думите му 55 на сто от българите, страдащи от ХОББ, не са диагностицирани, 25 на сто са с грешна диагноза, а само една пета от всички се
лекуват. Проблем, според него е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст. Проф. Костов посочи, че близо 500 000 българи имат ХОББ.

"В световен мащаб годишно над 3 милиона души умират заради ХОББ", каза още проф. Костов и добави, че в България има области, в които болестността е 13 на сто. Близо 50 на сто от болните от белодробен рак имат ХОББ, допълни специалистът. Рисковите фактори за развитие на ХОББ са генетичната предиспозиция, замърсяване с фини прахови частици, тютюнопушене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама