Няма опасност от епидемия от листериоза в България

12:04, 22 окт 19 25 1814 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма опасност от епидемия от листериоза в България. В това уверяват от Агенцията по безопасност на храните. За по-малко от седмица агенцията изтегля от пазара 250 кг пушена скумрия, внесена от Румъния и над 360 кг опасен колбас на немска фирма, в които е открита опасната бактерия.

Изтеглиха 250 кг. заразена с листерия риба

Хората, които трябва да следят за симптоми, са от рисковите групи - бременни, новородени, хора с подтиснат имунитет, възрастни над 65-годишна възраст, при които очакваме развитие на инвазивна форма на инфекцията с по-тежко клинично протичане и евентуална хоспитализация, разясни гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от катедра "Инфекциозни болести" във ВМА.

Изтеглиха над 300 кг опасен колбас от търговската мрежа

Най-честите симптоми са на гастроинтестиналния тракт, температурата, гадене повръщане и диария, най-често нещата ще приключат дотук, но при рисковите пациентие има възможност за десиминация на инфекцията за настъпване на бактериамия, септично състояние и засягане на централната нервна система. Бактерията никак не е за подценяване, не е лек причинител, макар че е навсякъде около нас, птици, риби, животни, почви, но въпреки това тя крие своите рискове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама