Ръченица на другия край на света

12:08, 22 окт 19 25 3749 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Голям празник на българския фолклор събра сънародниците ни, които живеят в Австралия и Нова Зеландия. Фолклорната група „Хоро“ в Мелбърн организира първия Общобългарски фестивал.

Сцената на австралийска земя се оказа тясна, за да събере всички участници. Три химна дадоха началото на фестивала. Часове българите с народни носии, с усмивки и пълни с обич към традициите сърца танцуваха и пяха на родния си език.

Във фестивала участваха членове на българските дружества, асоциации, училища и фолклорни формации от Мелбърн, Аделаида, Брисбън, Канбера, Сидни (Австралия), както и от Окланд (Нова Зеландия).

Българите сме благословен народ. Имаме нещо, което винаги ще ни държи хванати един за друг за ръце, ще ни крепи стъпили здраво на земята, ще ни захранва със сила и енергия от корена ни. Това е нашият фолклор. Наша привилегия и отговорност е да го пазим, развиваме и предаваме на децата си“, написа във Facebook Соня Арабаджиева, ръководител на група „Хоро“, инициатор и организатор на фестивала.

В интервю за Радио SBS тя заяви, че фестивалът отбелязва две знаменателни годишнини - 70 години от създаването на Българското училище в Аделаида и 20-годишнината на Българското дружество в Окланд (Нова Зеландия).

Фолклорният празник в Мелбърн получи подкрепата на посолството на България в Канбера. Фолклорната група „Хоро“ беше наградена с почетна грамота за родолюбивата й дейност за опазването и разпространението на българските традиции и култура. Държавната агенция за българите в чужбина също поздрави организаторите. 

Фестивалът в Мелбърн доказа, че българският дух е жив и корените ни свързват повече от всичко друго. Показа колко е важно да не забравяме кои сме и откъде сме тръгнали. Даде урок колко е важно да знаем истинската стойност на фолклора ни, с неговия колорит и богатство, и да го предаваме на децата си. Сънародниците ни пропътуваха хиляди километри, за да се съберат в Мелбърн, с гордост да покажат, че са българи. Да изтанцуват ръченица, хванати за ръце, на другия край на света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама