Стопаните на свинекомплексите ще бъдат обезщетени два пъти

12:39, 22 окт 19 25 1996 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Собствениците на фермата в Голямо Враново имат право да съдят държавата. Каквото решат. Ние няма да се страхуваме от техните действия.“ Това каза новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков, който коментира намеренията на собственика на свинекомплекса в Голямо Враново да съди държавата заради ниски обезщетения, предаде БГНЕС.

„Тези собственици ще получат помощи от държавата при населване на фермите отново. Мисля, че нямат кой знае какво голямо основание да бъдат недоволни, тъй като веднъж ще са обезщетени, а вторият път ще получат средства за населване на техните ферми“, заяви проф. Желязков и добави, че в момента агенцията контролира извършването на дезинфекцията, за да започне репопулация на фермите.

Попитан дали има и други недоволни, директорът на БАБХ каза, че има още един от Новоселци, където има около 4000 убити прасета, от които 300 са майки, но не знаел те да имат претенции по отношение на обезщетението, което още не са получили.

Собственик на свинекомплекс съди БАБХ

Директорът обясни още, че размерът на обезщетенията се определя на базата на статистика, а там, където няма, могат да се използват фактурите на продадените животни през последните месеци.

Проф. Желязков увери, че няма проблем с изследванията на дивеча.

„Първата седмица, когато се проведе ловът, ние разбрахме, че трябва да бъдат наложени корекции, тъй като пробите постъпват много бавно и хората трябва да съхраняват отстреляния дивеч повече от 3-4 дни. Сега пробите ще постъпват разделени. Пробите за трихинела ще постъпват в държавните лаборатории, а пробите за африканска чума в други акредитирани държавни лаборатории. За АЧС пробите са готови в рамките на деня, а за трихинелата е по-бавно, тъй като методите са по-трудоемки“, обясни директорът и изрази подозрение, че се укриват реалните бройки на умрели диви свине.

„Малко са положителните случаи. Те са някъде около 10-15 случая. Повече са случаите на трихинели. Силно съм обезпокоен, че не се откриват умрели свине по време на лова. Намерени са 2-3, което не трябва да бъде така. Подозирам, че не се съобщават всички намерени умрели свине“, заяви той.

Стана ясно още, че в 15 ч. директорът ще се срещне със земеделския министър Десислава Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама