Най-шумната птица пее, за да открие любовта

19:40, 22 окт 19 / Любопитно 25 2923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Птиците от вида Procrias albus, които се срещат в Амазонската джунгла и бяха определени за най-шумните в света, пеят, за да открият любовта, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

"Бялата мъжка птица от вида насочва поглед към външния свят и започва да пее, преди да се обърне към дамата на сърцето си и да продължи да пее", заяви един от авторите на изследването, биологът Джеф Подос от Масачузетския университет в Амхърст.

Звуците на птицата с тегло 250 грама, която е голяма колкото гълъб, са толкова оглушителни, че учените се запитали как ухажваните от нея женски ги слушат, без да се увреди слухът им. Звуците може да достигнат 113 децибела, които се равняват на тези от шумен рок концерт. Става въпрос за ниво на шума, което е преценено като рисково за човека.

Джеф Подос имал шанса да наблюдава как женски екземпляри със зелено оперение се присъединяват към своите избраници по време на шумните им серенади. "Невероятно е, че малки птици са толкова шумни", отбеляза ученият. Той използвал аудио записи с високо качество и направил снимки с голяма резолюция, за да се опита да разбере феномена.

Било констатирано, че колкото по-шумен е призивът, толкова е по-кратък заради ограничените респираторни възможности на птицата. Тези анатомични особености би трябвало да й попречат да подобрява непрестанно рекордите по акустика.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама