Денят накратко - 22 октомври

19:00, 22 окт 19 25 1864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Отпадна ли мониторингът на България от Брюксел, планираме ли създаването на Балкански хранителен хъб в Пловдив, защо ще бъдат арестувани кандидати за кметове и общински съветници, кога стартира телевизията на Слави Трифонов и как премина церемонията на новия японски император.

***

Отпада мониторинга над България

Европейската комисия препоръчва мониторингът за България да отпадне. Това стана ясно след обявяването на последния 12-и доклад за страната ни в Страсбург.
Инструментът бе наложен на България и Румъния като условие за членството им в ЕС - Механизмът за сътрудничество и проверка, по-известен като мониторинг върху правосъдието и вътрешния ред. Целта му бе двете държави да достигнат европейските стандарти при върховенство на правото. За неговото премахване страната ни трябваше да покаже редица окончателни съдебни решения и осъждания, тяхното налагане в областта на антикорупцията, включително и в делата за корупция на високо ниво. 
В днешния доклад ЕК разгледа постигнатия през изминалата година напредък в областта на борбата с корупцията по високите етажи на властта, реформата на съдебната система и медийната свобода. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки. Комисията е на мнение, че напредъкът на България е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. В допълнение Комисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да въведе процедури относно отчетността на главния прокурор, включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт в съответствие с препоръките на Венецианската комисия.

***

Балкански хранителен хъб в Пловдив

Работим по нов проект за създаване на голям хранителен хъб. Министър-председателят Бойко Борисов планира пловдивското летище да стане голям хъб за износ на стоки, който ще се използва от всички страни на Балканския полуостров. Той смята, че идеята му има предимство, защото „много по-лесно се изнасят стоки със самолети, отколкото с ТИР-ове.“ Новината за новия проект бе съобщена при откриването на завод за производство на автомобилни светлини в Индустриалната зона край Пловдив. Новото предприятие е проектирано да произвежда продукти за 1 млн. автомобила годишно. Серийното производство ще започне в края на следващата година. Той ще изнася продукция за близо 120 млн. евро. „Това е най-сладкото за една държава – завод след завод да строим. И то все по-скъпи и по-добри неща. Българи измислят дизайна на тези фарове и стопове – включително и най-новите дизайни за фарове на Mercedes-Benz“, каза още Борисов.

***

Кандидати за кметове и общински съветници ще бъдат арестувани

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров Централната избирателна комисия е дала разрешение за задържане и привличане към наказателна отговорност на Николай Димитров независимия кандидат за кмет на община Несебър, Атанас Япаджиев, кандидат за кмет на град Свети Влас от листата на партия „Движение 21“ и на кандидатите за общински съветници на Несебър Константин Лефтеров, Георги Георгиев и Петър Тодоров, които също са от листата на „Движение 21“. Разследването на прокуратурата е срещу търговия с гласове.
Преди дни Специализираната прокуратура проведе акция Несебър. Претърсени бяха домове и офиси на хора, свързани с местната власт.

***

7/8 ТВ стартира ден след изборите

Телевизията на Слави Трифонов "7/8 ТВ" ще стартира на 4 ноември в 19.00 часа. Новината бе съобщена от самия Трифинов в интервю, проведено в социалните мрежи. Телевизията ще излъчва 5 часа в прайм тайма - от 19.00 до 22.00 часа. Всички предавания са авторски, създадени от неговия екип. В програмата не са включени новинарски и сутрешни блокове. Тя ще предоставя на зрителите забавление и свободно мнение.
Телевизията ще се гледа по кабел или сателит. "7/8 ТВ" ще е на 78 канал, а за абонатите на "Булсатком"- на 780. За радост на всички фенове, „Шоуто на Слави“ ще бъде възобновено като „Вечерно шоу на Слави“, което ще се излъчва от 22.00 часа.

***

Финансират хемодиализните отделения

5 млн. лева са осигурени за обновяване на хемодиализните отделения на държавни болници в страната. Със 130 хил. лева вече са закупени нови хемодиализни апарати в стационара в Добрич. Следващата седмица ще бъде разгледан бюджетът на МЗ за 2020 г. Министър Кирил Ананиев заяви, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв., а ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса, е около 395 млн. лв. Очаква се да има увеличение в бюджета на министерството, чрез който да се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година. Предвиждат се средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията.

***

Полицейска акция в Държавно горско стопанство

Във вторник полиция влезе в офисите на Държавното горско стопанство „Болярка“ във Велико Търново.  Все още властите не са предоставили официална информация. Твърди се, че акцията е свързана с незаконна сеч в землището на село Арбанаси. През деня се извършваха претърсвания и се правеше проверка на документацията.

***

Император Нарухито седна на японския престол

Новият японски император Нарухито официално обяви днес възкачването си на престола. Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец.Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като 85-годишният му баща Акихито се оттегли от престола. Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.
Днешната церемония е кулминацията в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата, започнали през май с абдикация на баща му. Сред високопоставените гости бяха британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, германския президент Франк-Валтер Щайнмейер и българският държавен глава Румен Радев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама