ВСС отговори на Лозан Панов за актовете на Гешев

16:54, 22 окт 19 25 2460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС предостави информация на председателя на ВКС Лозан Панов по повод негово питане за конкретни данни, които да свидетелстват за качеството на работата на Иван Гешев. Панов иска конкретно да разбере още колко дела кандидатът за главен прокурор e спечелил в съда.

Лозан Панов с второ писмо до Цацаров, че иска актовете на Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отговаря:

От 230 прокурорски актове, прокурор Гешев е внесъл в съда 134 обвинителни акта, 6 споразумения и 70 предложения по чл. 78а от НК за дейността му в Софийска районна прокуратура от периода 2006 до 2009 г. Също така 15 обвинителни акта и 5 споразумения за дейността му в Софийска градска прокуратура. 233 е общият брой на осъдените, с влязъл в сила съдебен акт.

От комисията считат, че няма основание за разглеждане на актове на прокурор Гешев по същество, защото последна атестация, приета с решение на ВСС, е с комплексна оценка „много добра“, отразяваща резултатите от извършената проверка на прокурорската му дейност в периода от 2009 до 2013 г.

Гешев: Явно Лозан Панов има фиксация в длъжността главен прокурор

След периода на последното атестиране няма данни за влошаване качеството на работата му, а за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм, за което прокурор Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ със заповеди на главния прокурор. Липсват допуснати от прокурор Гешев нарушения, както и основателни жалби и сигнали срещу него в Инспектората към Висшия съдебен съвет. По отношение на прокурор Гешев няма образувани дисциплинарни производства, няма наложени дисциплинарни наказания.

От комисията отчитат, че Гешев е един от тримата прокурори, изготвили обвинителния акт по делото КТБ, който е с обем от 85 тома и съдържа 10 821 листа срещу 18  лица за множество престъпления и присвоено имущество на обща стойност 2 765 847 972,37 лв. Те припомнят, че към настоящия момент делото е на етап съдебно следствие.“ Последната атестация на прокурор Гешев също е с комплексна оценка „много добра“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама