Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия (Обновена)

21:07, 22 окт 19 / Свят 25 4193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След края на повече от шестчасовите преговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, стана ясно, че Москва и Анкара са постигнали редица споразумения относно ситуацията в Северна Сирия.

Приет е меморандум във връзка със ситуацията в Сирия, чието съдържание огласиха министрите на външните работи на двете държави Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу.

Москва и Анкара се споразумяха в зоната, намираща се извън пределите на турската операция, от сряда на обяд да влязат руска военна полиция и сирийски военни. Те ще съдействат за извеждането на подразделенията на кюрдските освободителни сили и тяхното въоръжение на 30 километра от границата. Операцията трябва да приключи в рамките на 150 часа.

Сирия е основна тема на срещата между Ердоган и Путин

Двете държави ще предприемат всички необходими мерки да не допускат проникването на терористи и ще работят в пълна координация. Русия и Турция ще полагат съвместни усилия дотогава, докато не бъде постигнато политическо урегулиране в Сирия.

По време на дадената от двамата президенти пресконференция, Ердоган и Путин потвърдиха позицията си за запазване единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаване на националната сигурност на Турция. Москва и Анкара подчертаха твърдата си подкрепа за формата от Астана и се договориха за създаването на съвместен механизъм за наблюдение изпълнението на меморандума по Сирия.

По отношение на бежанския въпрос, Путин призова международната общност да съдейства активно за връщането на сирийците в родината им.

„Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, по активно да оказват хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци, без дискриминация, политизация и предварителни условия”, заяви руският президент.

Според него ситуацията в страната не трябва да пречи на работата на сирийския конституционен комитет. По-нататъшните стъпки за развитието на мирния политически процес в Сирия, трябва да бъдат предприети със съдействието на ООН в рамките на конституционния комитет. Върху създаването му са работили старателно държавите-гаранти от астанинския формат. Очаква се началото на дейността на този комитет да бъде дадено на 29 или 30 октомври в Женева.

Трябва да започне широк диалог между правителството в Сирия и кюрдите, които живеят в Североизточна Сирия. Ясно е, че само в рамките на такъв диалог може да бъдат отчетени и осъществени всички права и интереси на кюрдския народ като неизменна част от многонационалния сирийски народ.

Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие, подчертаха двамата президенти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама