Изолират 200-километрова зона заради мъртвото диво прасе в Габрово

10:08, 23 окт 19 25 2515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изолирана е зона от 200 квадратни километра около мястото, където миналата седмица в габровското село Гергини беше намерено мъртво диво прасе.

Регистрираха първи случай на африканска чума в Габровско

"Заразеното с африканска чума по свинете (АЧС) животно е загробено, а локализираното около него пространство е дезинфекцирано", съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация, цитиран от БТА.

Мерките за безопасност са били предприети от 18-ти октомври, а след това се е състояло заседание на Областната епизоотична комисия, в която са участвали областният управител Невена Петкова и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов.

Определена е 200-километровата инфектирана зона, а Изпълнителната агенция по горите и Регионалната дирекция на горите-Велико Търново са издали заповед, с която се посочват ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона, както и три подзони.

В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се ограничава за 30 дни достъпът до горски територии на лица и пътни превозни средства. За същия срок се забранява и ловът на дива свиня.

В другите две подзони се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Там могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности, но само след осигуряване и прилагане на мерки за биосигурност.

"Проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по свиневъдни обекти продължават, ще се проверява и за репопулация", информира Иванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама